“Pulangkan Al Aqsa!” - Dunia | mStar

“Pulangkan Al Aqsa!”

RIBUAN penduduk Palestin berdoa di luar perkarangan Masjid Al Aqsa bagi meraikan kejayaan mendesak Israel menarik semula pemasangan peralatan pemantauan di kawasan suci itu pada 26 Julai 2017. - AFP

SELEPAS kejayaan 'menundukkan' Israel untuk menarik semula pemasangan peralatan pemantauan di kawasan perkarangan Masjid Al Aqsa, pemimpin Islam kini menggesa agar 'memulangkan' semula kawasan suci itu kepada penduduk Palestin.

Pihak yang menguruskan Masjid Al Aqsa atau dikenali sebagai Islamic Waqf dalam kenyataannya berkata, penduduk Palestin dibenarkan memasuki kawasan suci itu dan mahu mereka bersolat semula di dalam masjid.

Sejak beberapa minggu lalu, penduduk Palestin hanya dibenarkan solat di luar perkarangan masjid tersebut susulan kawalan ketat oleh rejim Zionis termasuk pemasangan alat pengesan logam dan penghadang besi.

ABDEL-Azeem Salhab (tengah) bersama dua pemimpin Islam, mengeluarkan kenyataan berhubung tindakan Israel menanggalkan semula peralatan keselamatan di Masjid Al Aqsa pada 27 Julai 2017. - REUTERS

Tindakan Israel itu mencetuskan tunjuk perasaan berdarah sehingga mengakibatkan tujuh nyawa terkorban dan ratusan penduduk Palestin cedera ekoran pertempuran dengan rejim keselamatan Zionis.

Akhirnya, Israel menanggalkan peralatan keselamatan tersebut dan Pengarah Majlis Islamic Waqf, Abdel-Azeem Salhab berkata, penduduk Islam perlu menyambut kemenangan atas pengunduran rejim penjajah itu.

"Kita mengalu-alukan (penduduk Palestin) untuk bersolat dalam masjid ini.

"Penjajahan Israel selama berpuluh-puluh tahun cuba mencemari kesucian Masjid Al Aqsa.

"Kini kita tinggal di era kemenangan dan bersyukur dengan penduduk Palestin yang sanggup berkumpul dan berjuang," tambahnya. - Al Jazeera

Masjid Al Aqsa , Palestin , Israel

Artikel Sebelum

Ada Yang Tidak Kena Dengan Gambar Ini

Artikel Berikut

Kegilaan Terbaru Melanda Dunia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain