Aceh Dilanda Jerebu - Dunia | mStar

Aceh Dilanda Jerebu

MEULABOH: Jumlah pesakit jangkitan paru-paru terutama di kalangan kanak-kanak meningkat di hospital Aceh susulan asap tebal disebabkan kebakaran hutan.

Persekitaran yang kurang sihat itu juga menyebabkan beberapa sekolah terpaksa ditutup, manakala ada kanak-kanak yang ke sekolah memakai topeng muka.

Sejak minggu lalu, kira-kira 35 kawasan kebakaran sudah memusnahkan 70 hektar hutan di Aceh, kata agensi bencana kebangsaan.

"Tindakan petani membersihkan ladang dengan cara membakar menyebabkan kebakaran merebak," kata jurucakap agensi itu, Sutopo Purno Nughoro.

Penduduk dinasihatkan memantau ladang mereka dan tidak membakarnya, terutama ketika musim kemarau kerana api lebih cepat marak.

Pihak berkuasa memberi amaran kebakaran hutan akibat kemarau mungkin berterusan selama beberapa bulan.

Jerebu adalah masalah tahunan di Indonesia disebabkan kebakaran hutan apabila pemilik ladang membersihkan tanah mereka untuk penanaman kelapa sawit.

Asap daripada kebakaran hutan di Sumatera yang dibawa angin biasanya menyebabkan negara jiran seperti Singapura dan Malaysia berjerebu. - AFP


Aceh , jerebu

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain