suria

Beri Anjing Makan Kucing Hidup, Tiga Lelaki Didenda Bersih Zoo

GAMBAR HIASAN. - Ihsan arabianbussiness.com

DUBAI: Tiga lelaki diarahkan membersihkan Zoo Dubai selama tiga bulan selepas perbuatan mereka menyeksa seekor kucing tular dalam laman media sosial.

Ketiga-tiga lelaki berkenaan ditahan pihak polis bandar tersebut selepas satu video yang tersebar dalam media sosial menunjukkan mereka memberi beberapa ekor anjing makan seekor kucing hidup.

Perbuatan mereka itu mengundang kecaman dari seluruh rakyat Emiriyah Arab Bersatu (UAE) yang mengutuk tindakan tersebut sebagai menyeksa haiwan.

Susulan kejadian tersebut, pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum sendiri mengeluarkan arahan untuk mendenda kesemua lelaki berkenaan melakukan khidmat masyarakat dengan membersihkan Zoo Dubai pada setiap hari selama empat jam bagi tempoh tiga bulan.

"Tindakan kesemua lelaki iotu merupakan satu jenayah yang bertentangan dengan norma manusia.

"Tindakan kejam itu juga bertentangan dengan nilai yang diajar oleh agama iaitu menunjukkan sifat kasihan dan menjaga kebajikan haiwan," katanya seperti dilaporkan portal Zawya.

Tiada butiran lanjut mengenai ketiga-tiga lelaki itu sama ada mereka merupakan rakyat tempatan atau penduduk asing.

Berdasarkan undang-undang yang berkaitan penderaan haiwan di UAE, denda sebanyak AS$54,500 (RM242,352) atau penjara sehingga setahun boleh dikenakan jika peraturan tersebut dilanggar.

Zoo Dubai, Anjing Makan Kucing

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain