Foley Hoag Raih Kemenangan Bersejarah Untuk Filipina Di Laut China Selatan - Dunia | mStar

Foley Hoag Raih Kemenangan Bersejarah Untuk Filipina Di Laut China Selatan

WASHINGTON: Satu tribunal timbang tara antarabangsa pada Rabu sebulat suara mengekalkan tuntutan Filipina dalam timbang tara yang menarik perhatian ramai terhadap China.

Tribunal itu menolak tuntutan China kepada "hak-hak sejarah" di dalam kawasan maritim yang diliputi oleh apa yang dipanggil sebagai "garisan sembilan sempang" sebagai tidak selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut.

Kes itu telah menarik perhatian dunia kerana ia melibatkan isu-isu kritikal yang berkaitan dengan tuntutan luas China ke atas kira-kira 90% daripada Laut China Selatan, satu kawasan yang mempunyai kepentingan strategik utama di mana lebih 50% daripada perkapalan komersial dunia melaluinya setiap tahun.

Rakan kongsi Foley Hoag LLP Paul Reichler, Lawrence Martin dan Andrew Loewenstein mengetuai pasukan guaman Filipina.

"Keputusan bersejarah ini bukan sahaja menjustifikasikan tuntutan Filipina, ia juga menyediakan kejelasan yang amat diperlukan mengenai hak-hak perundangan dan tanggungjawab pihak-pihak di bawah Undang-undang Konvensyen Laut di mana mereka dan lebih 180 buah negara lagi merupakan penandatangan," kata Reichler.

"Keputusan Tribunal itu bukan sahaja memberi manfaat kepada Filipina, ia juga menguntungkan negara-negara lain yang bersempadan dengan Laut China Selatan seperti Indonesia, Malaysia dan Vietnam," kata Reichler.

"Jika garisan sembilan sempang China itu adalah tidak sah berbanding dengan Filipina, ia adalah sama tidak sah kepada Negara-negara berkenaan dan, sememangnya, bagi seluruh komuniti antarabangsa."

Lima anggota tribunal timbang tara itu telah bersidang pada tahun 2013 selaras dengan syarat-syarat Lampiran VII Undang-undang Konvensyen Laut. Ia terdiri daripada beberapa pihak berkuasa terkemuka di dunia mengenai undang-undang laut dan dipengerusikan oleh Encik Thomas Mensah dari Ghana, seorang bekas Presiden Tribunal Antarabangsa bagi Undang-Undang Laut di Hamburg, Jerman.

Ia juga termasuk tiga orang hakim di mahkamah itu (dari Perancis, Jerman dan Poland), dan bekas pengarah Institut bagi Undang-Undang Laut Belanda.

"Ini adalah, tanpa sebarang keraguan, panel penimbang tara yang paling terunggul dan dihormati yang bersidang dalam satu kes Undang-undang Laut," kata Reichler, "dan kami (Foley Hoag) turut terlibat dalam hampir kesemua daripada mereka."

Filipina memulakan timbang tara itu pada Januari 2013, selepas China menuntut hak eksklusif ke atas 90% daripada air dan dasar laut di Laut China Selatan, dan semua sumber-sumbernya, dan enggan membenarkan Filipina untuk menangkap ikan atau mencari gali minyak walaupun di kawasan dalam lingkungan yang dipanggil sebagai garisan sembilan sempang, di mana kesemua Negara berjiran telah melahirkan bantahan, dan tiada Negara selain China mengiktirafnya.

Filipina juga menuntut penentuan bahawa China telah menyalahi undang-undang dengan mengganggu hak kedaulatan dan bidang kuasa Filipina di zon ekonomi eksklusif dan pelantar benua mereka dalam lingkungan 200 batu nautika dari pantai mereka; di mana tiada ciri-ciri di Laut China Selatan yang telah menjana hak maritim menjangkau 12 batu nautika laut wilayah; dan aktiviti pembinaan sebuah pulau oleh China di kawasan itu telah menyebabkan kerosakan alam sekitar yang besar yang melanggar peruntukan Konvensyen mengenai perlindungan alam sekitar marin.

China enggan secara rasmi mengambil bahagian dalam prosiding itu. Namun Tribunal itu telah bergerak ke hadapan dengan kes itu. Peruntukan yang berkaitan mengenai Undang-undang Konvensyen Laut di mana China bersetuju apabila ia mengesahkan Konvensyen itu pada tahun 1996 dengan jelas menyatakan bahawa kesemua Pihak bersetuju kepada pengikatan timbang tara berhubung pertikaian yang timbul di bawah Konvensyen itu, dan bahawa prosiding boleh diteruskan walaupun apabila satu pihak gagal hadir.

Tribunal itu mengekalkan tuntutan Filipina dalam kesemua aspek kritikal. Secara khusus, ia menetapkan bahawa hak maritim China di Laut China Selatan, seperti yang dituntut oleh Filipina dan negara-negara lain, tidak boleh melampaui had yang jelas yang dinyatakan dalam Undang-undang Konvensyen Laut. Ia juga menentukan bahawa tuntutan China kepada "hak-hak sejarah" di kawasan Laut China Selatan yang dirangkumi oleh garisan sembilan sempang adalah bertentangan dengan Konvensyen itu dan oleh itu menyalahi undang-undang.

"Keputusan Tribunal mengenai garisan sembilan sempang oleh China adalah benar-benar bersejarah. Tidak kurang pentingnya adalah keputusan Tribunal terhadap persekitaran marin.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah bahawa sebuah mahkamah antarabangsa atau tribunal telah menguatkuasakan peruntukan Konvensyen itu berkaitan dengan perlindungan alam sekitar," kata Lawrence Martin dari Foley Hoag.

"Negara-negara harus mengambil perhatian bahawa mereka diminta memikul tanggungjawab mereka untuk melindungi dan memelihara persekitaran marin di lautan di dunia."

Kemenangan Filipina itu banyak bergantung kepada bekas Presiden Begnino Aquino III dan Setiausaha Hal Ehwal Luar beliau, Duta Albert del Rosario, di mana di bawah kepimpinan beliau kes itu telah dibawa dan berjaya didakwa. Selain Foley Hoag LLP, Filipina diwakili oleh Profesor Bernard Oxman dari Universiti Miami, Profesor Philippe Sands QC dari Universiti College London dan Profesor Alan Boyle dari Universiti Edinburgh.

Satu lembaran fakta mengenai kes itu boleh diperolehi di sini.

Hubungi Foley Hoag LLP Audra Callanan acallanan@foleyhoag.com Sumber: Foley Hoag LLP

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Filipina , Laut China Selatan

Artikel Sebelum

Mengenali PM Britain Yang Baru

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo