Indonesia Yakin Isu Sempadan Dengan Malaysia Diselesai Secara Rundingan - Dunia | mStar

Indonesia Yakin Isu Sempadan Dengan Malaysia Diselesai Secara Rundingan

JAKARTA: Indonesia yakin isu berkaitan persempadanan wilayah antara republik itu dengan Malaysia dapat diselesaikan menerusi rundingan sahaja.

Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berkata rundingan adalah kaedah terbaik bagi kedua-dua buah negara untuk mengelakkan sebarang konflik mengenai sempadan, dan tuntutan ke Mahkamah Antarabangsa sepatutnya adalah pilihan terakhir.

"Apa yang berlaku sebenarnya hanyalah perbezaan cara hitungan (ukuran) penetapan perbatasan walaupun telah terdapat standard internasional (antarabangsa) mengenainya.

"Namun dengan Malaysia semuanya dapat diselesaikan dengan perundingan walaupun (tempoh) perundingan itu lama," katanya dalam wawancara eksklusif bersama Bernama di pejabatnya di sini baru-baru ini.

Katanya jika sudah tiada pilihan, maka barulah perkara itu dibawa ke Mahkamah Antarabangsa dan Indonesia telah mempunyai pengalaman mengenainya, seperti tuntutan wilayah di Pulau Sipadan dan Ligitan yang akhirnya diiktiraf sebagai milik Malaysia.

"Memang ada masalah (tuntutan wilayah)...semua bisa (boleh) diselesaikan.

Kalau kita tidak bisa berunding, kita berunding (lagi) bertahun-tahun dan kalau tidak bisa, dapat dibawa ke mahkamah seperti Sipadan dan Ligitan, dan Indonesia menghormati keputusan Mahkamah Antarabangsa itu," katanya.

Jusuf berkata antara faktor lain yang menyebabkan berlaku tuntutan wilayah adalah sejarah dan masalah rakyat.

Katanya dari aspek sejarah dan budaya, rakyat Malaysia dan Indonesia adalah serumpun kerana pada zaman dahulu, tidak ada sempadan antara kedua-dua buah negara dan rakyatnya bebas berhijrah.

Setelah wujudnya dua buah negara yang berdaulat, berlakulah tuntutan sempadan, katanya lagi.

Beliau berkata sempadan wilayah sebenarnya adalah isu teknikal sahaja sedangkan rakyat kedua-dua buah negara masih berkongsi budaya dan bahasa yang sama.

"Kita serumpun, masyarakat Malaysia banyak berasal dari rumpun Indonesia dan waktu itu belum ada negara, jadi bebas ke mana-mana. Ada (rakyat Malaysia) yang berasal dari Bugis seperti Pak Najib (Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak) ada dari Jawa, (begitu juga) ada orang Melayu yang ke Sumatera," kata beliau.

Naib Presiden itu berkata fakta sejarah membuktikan walaupun pernah berlaku konflik Malaysia-Indonesia pada tahun 60-an, ia berakhir dengan perundingan yang baik dan kedua-dua buah negara dapat bekerjasama dengan baik dalam bidang politik, ekonomi dan perdagangan.

Katanya hubungan Malaysia dan Indonesia sebenarnya saling menghargai dan menghormati satu sama lain malah saling membantu dalam bidang pelaburan.

Persempadanan Malaysia-Indonesia sering mendapat perhatian media Indonesia terutamanya kawasan perairan yang dikenali sebagai Ambalat iaitu sebuah blok perairan antara Sulawesi, Indonesia; dan Sabah, Malaysia.

Tuntutan bertindih perairan itu timbul sejak tahun 2002 kerana perbezaan peta wilayah sempadan yang digunakan oleh kedua-dua buah negara.

Kawasan perairan itu kini dikawal oleh pasukan keselamatan kedua-dua buah negara dan perbincangan untuk mencari jalan penyelesaian masih berterusan.

Indonesia , Malaysia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ratu Cantik Akan Terus Bantu Ibu Kutip Sampah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain