Atas Permintaan Ramai Facebook Akan Perkenal Butang 'Tidak Suka' - Dunia | mStar

Atas Permintaan Ramai Facebook Akan Perkenal Butang 'Tidak Suka'

NEW YORK: Laman sosial paling popular di dunia, Facebook akhirnya akur dengan permintaan para pelanggannya untuk memperkenalkan punat 'tidak suka' atau 'dislike button'.

Facebook sebelum ini tidak cenderung untuk menambah atau memperkenalkan penampilan butang 'tidak suka' itu walaupun menerima desakan yang berterusan daripada para penggunanya.

Bagaimanapun, pemilik Facebook, Mark Zuckerberg mengumumkan pada Selasa yang mereka akhirnya setuju dengan permintaan tersebut.

"Sudah bertahun kami menerima permintaan supaya satu butang baru diperkenalkan dan kini kami sedang mengusahakannya," ujar beliau dalam satu sesi soal-jawab di firma teknologi, Sunnyvale, Amerika Syarikat.

Menurut Zuckerberg, Facebook pada mulanya enggan melayani permintaan tersebut kerana khuatir laman sosial itu nanti akan digunakan sebagai forum untuk mengundi 'suka' atau 'tidak suka' berkaitan isu yang dimuatnaikkan.

"Kami di Facebook tidak mahu mewujudkan satu komuniti yang seperti itu. Kita tidak mahu satu situasi yang mana ada pengguna yang ingin berkongsikan sesuatu yang penting bagi dirinya dan kemudian ada orang yang 'downvote' dengan menggunakan butang ikon 'Tidak Suka'," kata Zuckerberg lagi.

Namun begitu, Zuckerberg tidak menyatakan bilakah mereka akan memperkenalkan butang baru itu.

Zuckerberg lebih perihatin untuk memastikan yang butang baru itu nanti tidak disalah gunakan sebagai cara untuk menyatakan rasa 'tidak suka' kepada posting yang lain.

"Kita harus memikirkan apa kah cara yang betul untuk menggunakan butang baru itu nanti. Ia harus menjadi ikon yang baik dan bukan usaha untuk memperlihatkan sesuatu yang buruk ke atas orang lain. 


Facebook , Mark Zuckerberg

Artikel Sebelum

Jokowi Kerah Tentera Tambahan Padam Kebakaran

Artikel Berikut

Hungary Tutup Sempadan

Artikel Berkaitan

Pengguna Instagram Cecah Lebih 400 Juta

Tuah Selepas Jam Disangka Bom

Lebih Artikel