IS Musnahkan Tapak Warisan Purba Iraq

Kumpulan militan IS menyerang dan memusnahkan tapak warisan purba di Iraq.

BAGHDAD: Kumpulan militan Negara Islam (IS) bertindak ganas dengan memusnahkan tapak warisan purba dalam serangan terbaharu di Bandar Assyrian Nimrud, Iraq pada Khamis.

Kumpulan bersenjata itu menggunakan jentolak untuk meroboh dan memusnahkan harta berharga itu, lapor pegawai Kementerian Pelancongan dan Antik menerusi laman Facebook rasminya.

Kemusnahan Nimrud berlaku seminggu selepas IS mengeluarkan video dimana kumpulan bersenjata itu memusnahkan artifak purba  menggunakan tukul dan gerudi di Muzium Mosul.

Sumber pihak antikuiti Iraq mengesahkan berita itu dan memmaklumkan bahawa kemusnahan berlaku selepas solat zuhur dan kenderaan berat digunakan untuk memusnahkan harta warisan turut kelihatan di lokasi kejadian.

Bagaimanapun, pihak kementerian berkenaan tidak dapat menyatakan dengan tepat sejauh mana kemusnahan itu berlaku.

Antara arkeologi purba yang dikatakan menjadi sasaran serangan IS pada Khamis.

Nimrud diasaskan pada abad ke-13 SM dan ia adalah antara bandar yang terletak di Sungai Tigris kira-kira 30 kilometer tenggara Mosul, iaitu pusat utama IS di Iraq.

“Sememangnya serang ini dijangka, pihak berkenaan merancang untuk memusnahkan harta warisan Iraq satu persatu.

“Sasaran seterusnya adalah Hatra," kata Abdulamir Hamdani juga merupakan ahli arkeologi Iraq dari Stony Brook University.

Menceritakan lebih lanjut, katanya, Hatra adalah bandar indah di wilayah Nineveh yang berusia lebih 2,000 tahun dan merupakan tapak warisan dunia UNESCO.

Nimrud terkenal sebagai salah satu tapak penemuan arkeologi terbesar abad ke-20 apabila pasukan arkeologi menemui koleksi permata pada 1988.

Ketika pencerobohan Amerika Syarikat pada 2003, semua permata di Muzium Nasional Iraq terselamat daripada dicuri apabila ia ditemui semula di bangunan Bank Pusat negara itu.

Kebanyakan artifak berharga dipindahkan ke beberapa muzium iaitu di Mosul, Baghdad, Paris, London, namun patung lembu jantan bersayap dengan kepala manusia atau lebih dikenali sebagai ‘lamassu’ masih kekal di kawasan tersebut. 

IS, Nimrud, Iraq, muzium

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain