Mesyuarat Kedua OIC Berkaitan Serangan Israel Di Gaza - Dunia | mStar

Mesyuarat Kedua OIC Berkaitan Serangan Israel Di Gaza

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) akan mengadakan mesyuarat luar biasa mengenai serangan Israel terhadap Semenanjung Gaza pada Selasa.

OIC berkata mesyuarat peringkat menteri itu adalah yang kedua diadakan dalam masa sebulan dan akan disertai para menteri luar negara anggotanya.

Ia akan dipengerusikan Putera Saud Al-Faisal, Menteri Hal Ehwal Luar Arab Saudi dan Pengerusi Sesi Ke-41 Majlis Menteri Luar OIC, kata pertubuhan 57 anggota itu dalam kenyataannya Isnin.

Menurut kenyataan itu, Perdana Menteri Palestin Dr Rami Al-Hamad Allah dan sejumlah besar menteri luar negara anggota OIC akan menghadirinya.

Sebelum ini, setiausaha agung OIC Iyad Ameen Madani merayu kepada masyarakat antarabangsa supaya segera campur tangan bagi menamatkan serangan Israel terhadap Semenanjung Gaza dan menggesa negara anggota OIC segera menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk wilayah itu.

Sementara itu, laporan antarabangsa menyebut Israel dan Palestin bersetuju mengadakan gencatan senjata baharu selama 72 jam.

Menurut Aljazeera, persetujuan itu dicapai selepas Mesir berkata ia menerima "konsensus serentak" daripada kedua-dua pihak untuk mengadakan gencatan senjata mulai 21:00 GMT pada Ahad.

Gencatan senjata selama 72 jam sebelum ini, yang diusahakan Kaherah, berakahir pada Jumaat pagi dan selepas itu, sengketa kembali tercetus antara Israel dan Hamas, yang mentadbir Semenanjung Gaza.

Sehingga tengah hari Ahad, jumlah kematian di Gaza mencapai 1,939 orang.

Menurut Pertubuhan Bangsa Bersatu, kira-kira 73 peratus yang maut adalah orang awam.
OIC , Gaza , Israel , Putera Saud Al-Faisal

Artikel Sebelum

'Turki Baharu' Janji Erdogan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain