India Bawa Pulang 19 Rakyatnya Masuk Malaysia Dengan Visa Palsu

NEW DELHI: India akan membawa pulang 19 rakyatnya yang memasuki Malaysia dengan visa kerja 'palsu', menurut laporan Press Trust of India yang memetik Menteri Hal Ehwal Luar Gen V. K. Singh. 

Menurut laporan media, kumpulan itu yang baru menamatkan pengajian di sebuah institut hospitaliti di Thane, Maharashtra, terkandas di Malaysia selepas agensi mencari pekerjaan yang mendapatkan pekerjaan untuk mereka disenarai hitam dan mereka kemudiannya dibuang kerja.

Laporan itu turut mendakwa kumpulan itu diberi visa yang tidak membolehkan mereka terus bekerja di Malaysia.

Sehubungan itu, mereka menghubungi Suruhanjaya Tinggi India di Kuala Lumpur dan memohon dihantar pulang segera ke India, menurut laporan itu.

Suruhanjaya itu segera mengeluarkan sijil perakuan cemas setelah kumpulan itu mendakwa pasport mereka disimpan oleh majikan, lapor PTI.

"Tugas kami adalah untuk mempermudahkan pelbagai formaliti melibatkan imigresen Malaysia dan mengambil langkah susulan dengan pihak berkuasa Malaysia," laporan itu memetik Singh sebagai berkata dalam jawapan bertulis di Parlimen pada Rabu.
visa palsu, India

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain