Bekas Perdana Menteri Mesir Ditahan - Dunia | mStar

Bekas Perdana Menteri Mesir Ditahan

KAHERAH: Polis Mesir pada Selasa menangkap bekas perdana menteri ketika pemerintahan Presiden digulingkan, Mohamed Morsi sebelum ketegangan meningkat dengan serangan bom kereta utama di bangunan pejabat polis membunuh 15 orang.

Kementerian Dalam Negeri berkata bekas perdana menteri Hisham Qandil yang berdepan hukuman penjara selepas disabitkan kesalahan kerana gagal menghormati keputusan mahkamah ketika berkuasa, ditangkap di kawasan padang pasir di luar Kaherah dengan "percubaan untuk melarikan diri ke Sudan dengan cara menyeludup".

Hisham, perdana menteri yang tidak popular yang berjuang untuk hak ekonomi mengambil langkah berdiam diri sejak tentera menggulingkan Morsi pada bulan Julai.

Beliau mewakili sebuah kumpulan pakatan pro- Islam Morsi dalam mesyuarat dengan pengantara Eropah yang cuba untuk meredakan ketegangan dengan kerajaan tentera yang ditubuhkan.

Usaha-usaha itu bagaimanapun gagal pada bulan Ogos, dengan pihak polis melancarkan tindakan keras secara besar-besaran yang mengorbankan lebih 1,000 orang dalam pertempuran jalanan.

Pada bulan April, ketika masih di pejabat, Hisham dijatuhi hukuman satu tahun penjara kerana tidak menjalankan keputusan memiliknegarakan semula sebuah syarikat yang telah diswastakan pada tahun 1996.

Mahkamah rayuan mengekalkan hukuman pada bulan September.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Ibu Issey meninggal dunia