1,300 Maut Serangan Gas Beracun Di Syria

Antara kanak-kanak yang maut dalam serangan gas beracun dekat Damsyik pada Rabu.
Antara kanak-kanak yang maut dalam serangan gas beracun dekat Damsyik pada Rabu.
Antara kanak-kanak yang maut dalam serangan gas beracun dekat Damsyik pada Rabu.

BEIRUT: Parti pembangkang utama Syria mendakwa tentera negara itu membunuh lebih 1,300 orang dengan senjata kimia dekat Damsyik pada Rabu.

Mereka menganggap tindakan tersebut sebagai pembunuhan beramai-ramai dan menggesa campur tangan antarabangsa.

Kebanyakan mangsa yang terkorban terdiri daripada kanak-kanak.

“Angka itu pasti meningkat. Serbuan dan serangan berterusan,” kata wakil Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR) yang berpangkalan di Britain.

SOHR berkata, serangan amat sengit dan disasarkan ke pinggir bandar Zamalka, Arbeen dan Ein Tarma di timur Damsyik.

Ia memetik aktivis sebagai berkata tentera rejim membedil roket dengan peledak berisi gas beracun dalam serangan itu.

Sebuah kumpulan pemerhati dari Britain sebelum itu berkata sekurang-kurangnya 100 maut dalam serangan tentera ke atas kubu kuat pejuang pembebasan di pinggir ibu kota Syria pada Rabu.

Satu kumpulan lain, Jawatankuasa Penyelarasan Tempatan, berkata beratus-ratus maut atau cedera dalam serangan gas beracun itu.

Perbezaan angka daripada kumpulan aktivis adalah perkara biasa di Syria, terutama dengan kerajaan mengehadkan laporan luar dan domestik.

Dakwaan dibuat ketika pasukan senjata kimia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dengan 20 anggota, diketuai pakar Sweden, Ake Sellstrom, berada di Damsyik sejak Ahad lalu untuk menyiasat tiga kawasan yang didakwa serangan senjata kimia dilancarkan.

Kawasan yang disiasat adalah kampung Khan al-Assal di barat Aleppo dan dua lagi lokasi yang dirahsiakan atas alasan keselamatan.

Berikutan laporan pada Rabu, SOHR menggesa pasukan PBB di Syria dan semua pertubuhan antarabangsa melawat kawasan yang terjejas teruk dan memastikan bekalan perubatan dan bantuan tiba kepada penduduk secepat mungkin.

Mereka juga menggesa siasatan terhadap serangan itu.

Sementara itu, pihak berkuasa Syria menafikan dakwaan tentera menggunakan senjata kimia.

“Laporan penggunaan senjata kimia palsu. Ia cubaan menghalang pasukan PBB menjalankan misi mereka,” lapor agensi berita SANA.

Akhbar Al-Watan melaporkan kerajaan Syria berjanji untuk bekerjasama dan memudahkan kerja pasukan penyiasat PBB yang melancarkan misi di negara itu kelmarin.

Britain sementara itu berkata ia akan merujuk dakwaan penggunaan senjata kimia kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Dakwaan itu belum dapat disahkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain