China Terbuka Untuk Rundingan Berhubung Pertikaian Tuntutan Di Laut China Selatan - Dunia | mStar

China Terbuka Untuk Rundingan Berhubung Pertikaian Tuntutan Di Laut China Selatan

BANGKOK: Walaupun pertikaian tuntutan bertindih wilayah di Laut China Selatan antara China dan beberapa negara Asean bukan merupakan isu antara kedua-dua pihak, tetapi pada hakikatnya ia mempunyai kesan terhadap hubungan China-Asean, kata Menteri Luar China, Wang Yi.

agi pihaknya, beliau berkata China sentiasa bersedia untuk menyelesaikan pertikaian menerusi dialog dan rundingan terus.

China sentiasa membuka pintu dialog dan rundingan serta meneruskan prospek keputusan menang-menang, katanya dalam ucapan pada perasmian Forum Peringkat Tinggi mengenai Ulang Tahun ke-10 Perkongsian Strategik Asean-China.

"Kami berharap negara lain yang berkenaan akan menunjukkan semangat yang sama, dan bekerja sealiran dengan kami, daripaada mengambil sebarang langkah yang boleh menyukar atau memburukkan keadaan, salah tafsir keadaan dan berulang kali membuat kesilapan," tambah Wang.

China dan rakan Aseannya seperti Filipina, Malaysia, Vietnam dan Brunei telah membuat tuntutan wilayah di Laut China Selatan.

Wang berkata China ialah negara bertanggungjawab dan mematuhi dengan ketat Deklarasi Prilaku Pihak-Pihak di Laut China Selatan (DOC) yang ditandatangani pada 2002.

Beliau berkata China boleh bekerjasama dengan negara Asean bagi membincangkan secara serius dan berterusan dalam memajukan penubuhan kod prilaku (COC) di Laut China Selatan yang China dan Asean telah bersetuju untuk membentuk di bawah rangka kerja pelaksanaan DOC.

Ia merupakan proses yang berterusan untuk bergerak dari DOC ke COC, tambahnya.

Timbalan Perdana Menteri Thailand dan Menteri Luar Surapong Tovijakchaikul berkata beliau gembira Asean dan China telah bersetuju untuk memulakan rundingan secara rasmi di peringkat pegawai kanan bulan depan yang bertujuan membangun COC di Laut China Selatan.

"Kita perlu mengubah kawasan berkenaan dari lautan yang tidak berketentuan dan tidak dipercayai kepada lautan yang dikongsi kepentingannya dan kerjasama," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Gempa Bumi Kuat Landa Utara Jepun

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain