30,000 Pekerja Indonesia Tanpa Izin Daftar Amnesti Di Arab Saudi

JAKARTA: Kira-kira 30,000 tenaga kerja Indonesia tanpa izin di Arab Saudi telah mendaftar di pejabat Konsulat Jeneral Indonesia (KJRI) di Jeddah untuk mendapatkan amnesti yang ditawarkan pihak berkuasa negara itu, yang akan berakhir awal bulan depan.

Mereka memohon dokumen rasmi dari pejabat konsulat jeneral itu bagi permohonan mendapatkan amnesti daripada Arab Saudi.

Kerajaan Arab Saudi sebelum ini memberi peringatan kepada pekerja asing tanpa izin bahawa mereka menghadapi risiko hukuman penjara dan denda setelah tempoh tawaran amnesti selama tiga bulan itu tamat pada 3 Julai ini.

Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) dalam kenyataannnya pada Rabu, memetik jurucakap KJRI Jeddah, Nur Ibrahim sebagai berkata, bahawa angka itu dijangka terus meningkat menjelang tempoh amnesti itu tamat.

Untuk menampung permintaan yang semakin meningkat itu, KJRI akan membuka kaunter layanan pada Khamis walaupun ia hari cuti mingguan di Arab Saudi, kata beliau kepada BBC Indonesia.

Arab Saudi mengumumkan pemberian amnesti kepada pekerja asing tanpa izin pada April, namun pelaksanaannya pada Mei. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain