Amalan Bersunat Kini Jadi Isu Besar Di Jerman - Dunia | mStar

Amalan Bersunat Kini Jadi Isu Besar Di Jerman

BERLIN: Kerajaan Jerman pimpinan Angela Merkel memberi jaminan kepada masyarakat Islam dan Yahudi di negara itu bahawa hak beragama mereka akan terpelihara dan tidak akan diganggu gugat oleh mana-mana peraturan mahupun keputusan mahkamah.

Kerajaan pusat Jerman terpaksa membuat kenyataan itu ekoran kontroversi keputusan sebuah mahkamah wilayah Cologne yang membuat penghakiman bahawa amalan bersunat sebagai satu perbuatan jenayah ke atas kanak-kanak.

Ini berikutan satu insiden yang melibatkan satu keluarga Islam yang menyaman seorang doktor yang menyunat anak mereka yang kemudiannya mengalami pendarahan yang banyak.

Bersunat adalah satu amalan dalam masyarakat Islam dan Yahudi.

Jurucakap Chancellor, Steffen Seibert memberitahu para pemberita, kerajaan memandang berat penghakiman itu yang dibuat bulan lalu dan mencetuskan kekecohan di kalangan warga Islam dan Yahudi Jerman.

"Kepada kerajaan pusat, ia adalah jelas sama sekali bahawa kita tidak pernah menghalang amalan agama Yahudi mahupun Islam di Jerman. Sunat yang dijalankan secara penuh tanggungjawab tidak seharusnya dikaitkan dengan sebarang pendakwaan jenayah di negara ini," katanya.

Bagaimanapun katanya, kerajaan berpandangan oleh kerana ia kini telah menjadi satu isu perundangan, adalah amat jelas juga bagi pihak kerajaan membentuk satu perundangan yang jelas mengenai amalan ini (bersunat) demi masa depan warga Jerman yang beragama Islam dan Yahudi.

Katanya, kakitangan dari pejabat Chancellor kini telah diarahkan supaya duduk berbincang dengan pihak berkuasa yang berkaitan tentang bagaimanakah untuk menhalalkan amalan ini secara perundangan.

"Ini kerana kebebasan untuk mengamalkan kepercayaan agama setiap individu dan warga Jerman adalah prinsip asas perundangan di negara ini," katanya lagi.

Mahkamah Wilayah Cologne yang mendengar kes itu kemudiannya telah membebaskan doktor berkenaan daripada sebarang kesalahan atau kecuaian tetapi pada masa yang sama menyatakan bahawa "hak kanak-kanak untuk mengekalkan keadaan intigriti fizikalnya sepertimana sediakala mengatasi hak ibu bapa untuk menguatkuasakan amalan beragama mereka ke atas kanak-kanak" sekaligus membentuk satu contoh yang boleh dijadikan rujukan dalam amalan perundangan pada masa hadapan. Sejak kes itu dibicarakan, masyarakat Islam dan Yahudi Eropah berganding bahu membantah sebarang keputusan perundangan yang boleh menyekat amalan beragama mereka khususnya dalam amalan bersunat di kalangan kanak-kanak yang diamalkan tanpa sebarang masalah sejak berzaman lamanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain