Cuba Siar Gambar Presiden Venezuela Pulih Dari Pembedahan - Dunia | mStar

Cuba Siar Gambar Presiden Venezuela Pulih Dari Pembedahan

CARACAS: Presiden Hugo Chavez pada Jumaat berkata beliau semakin beransur pulih dari pembedahan tumor di Cuba, dan gambar pertama pemimpin Venezuela sejak menjalani pembedahan dalam keadaan tersenyum dan berbual dengan Fidel Castro telah disiarkan.

Salah satu gambar yang dikeluarkan oleh media kerajaan Cuba lewat kelmarin menunjukkan Chavez berpakaian biru, putih dan hitam berjalan atas permaidani di sebuah bilik tanpa bantuan. Dia tersenyum lebar.

Gambar lain menunjukkan Chavez duduk bertentangan Castro sambil kedua-dua mereka berbual, di hospital Havana.

Castro berjanggut kelabu turut juga memakai seluar trek. Kelihatan bendera Venezuela dan lukisan wira kemerdekaan Amerika Selatan Simon Bolivar di belakang mereka.

Chavez, 57, terbang ke Cuba pada 24 Februari untuk membuang ketumbuhan yang bahagian pelvis yang lebih besar berbanding sebelumnya.

Terdahulu dalam panggilan telefon kepada televisyen Venezuela, Chavez berkata doktor telah memberikan beliau diet khas, dan berjalan setiap hari dan menghabiskan masa dengan saudara mara rapat.

Tidak ada sebarang kenyataan sama ianya adalah kanser. Semasa panggilan telefon, Chavez tidak memberikan butir-butir khusus pembedahan atau tumor yang telah dibuang.

"Saya tidak boleh mengabaikan rawatan pemulihan saya walaupun satu minit," kata Chavez.

"Saya semakin pulih, terima kasih terhadap sokongan rakyat Venezuela, rakyat Cuba, doktor di Cuba, dan dari mereka yang mengasihi saya."

"Saya mengambil penerbangan, meningkatkan tanahair masa hadapan," katanya.

Menteri Penerangan Venezuela Andres Izarra berkata dalam satu mesej yang dipaparkan di laman rangkaian sosial Twitter bahawa Chavez juga bertemu Presiden Cuba Raul Castro pada hari Jumaat dan menerima panggilan telefon dari Presiden Brazil Dilma Rousseff, yang melahirkan rasa puas hati kerana Chavez beransur sembuh.

"Dilma sangat gembira sebagai melihat hasil pemulihan pantas pemimpin Venezuela," menulis Izarra.

Chavez bertanding semula pada pilihan raya 7 oktober.

Pesaing beliau, Henrique Capriles, mahu presiden pulih cepat dan sepenuhnya, tetapi juga mengkritik pihak berkuasa Venezuela kerana melepaskan maklumat khusus yang sedikit mengenai kesihatan presiden.

Artikel Berkaitan