100 Cedera Akibat Bunga Api Krismas Di Buenos Aires - Dunia | mStar

100 Cedera Akibat Bunga Api Krismas Di Buenos Aires

BUENOS AIRES: Lebih daripada 100 orang telah dikejarkan ke hospital di bandar Argentina dengan beberapa kesan luka terbakar yang serius dan kecederaan mata akibat terkena bunga api Krismas, kata pegawai perubatan, Ahad.

"Kami mempunyai peningkatan 20 peratus berbanding tahun lepas, dengan 57 pesakit yang dimasukkan dengan kecederaan mata yang teruk," kata Ketua Kecemasan Hospital Mata Santa Lucia, Fernando Pellegrino.

Hospital Burn Buenos Aires pula merawat 27 pesakit dengan kesan terbakar akibat terkena bunga api dan mercun yang digunakan oleh penduduk untuk meraikan cuti perayaan di bandar terbesar di Argentina, menurut pegawai hospital, Miriam Minho.

Kes paling serius ialah kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun terpaksa ditempatkan di Unit Rawatan Rapi dengan 38 peratus luka terbakar pada tubuhnya, katanya.

Lebih 20 kanak-kanak, termasuk bayi berusia lapan bulan menjadi mangsa letupan dan ada di antara mereka yang cedera. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain