suria

Virus cacar monyet dikesan dalam air mani lelaki dijangkiti - Kajian

Virus cacar monyet dikesan dalam air mani tiga daripada empat lelaki didiagnosis jangkitan itu.

SATU pasukan di Hospital Spallanzani Rom di Itali, yang pakar dalam penyakit berjangkit, mendedahkan kajian yang diterbitkan pada 2 Jun (2022) bahawa DNA virus cacar monyet atau monkeypox (asid deoksiribonukleik) dikesan dalam air mani tiga daripada empat lelaki didiagnosis jangkitan itu.

Pengarahnya, Francesco Vaia berkata, penyelidik menemui kehadiran virus cacar monyet dalam sperma 14 lelaki yang dijangkiti daripada 16 yang terlibat dalam kajian tersebut.

"Penemuan ini memberitahu kita bahawa kehadiran virus dalam sperma bukanlah kejadian yang jarang berlaku atau secara rawak.

"Jangkitan boleh berjangkit semasa hubungan seksual melalui sentuhan langsung dengan lesi kulit, tetapi kajian kami menunjukkan bahawa air mani juga boleh menjadi 'pengantara' untuk jangkitan," katanya.

Penyelidik di Spallanzani mengenal pasti kes pertama cacar monyet di Itali, ditemui pada dua lelaki yang baru pulang dari Kepulauan Canary.

Sejak awal Mei (2022), lonjakan kes cacar monyet dikesan di luar negara-negara Afrika Barat dan Tengah di mana penyakit itu telah lama menjadi endemik.

cacar monyet air mani 2

Keadaan yang dialami akibat penyakit cacar monyet.

Kebanyakan kes baharu berlaku di Eropah Barat.

Pada tahun ini (2022) sahaja, disahkan lebih 3,400 kes dari lebih 50 negara dengan satu kematian kini dilaporkan kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

ARTIKEL BERKAITAN: Ini asal usul penyakit cacar monyet... Kenali simptom dan cara penularan

Menurut WHO, sebilangan besar kes diperhatikan pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, usia muda, terutama di kawasan bandar dalam 'kluster rangkaian sosial dan seksual'.

Minggu lalu, Pengarah program HIV, hepatitis dan jangkitan seksual global WHO, Meg Doherty berkata, mereka tidak menggelarkannya sebagai jangkitan seksual.

Penyelidik Spallanzani kini cuba memastikan berapa lama virus itu terdapat dalam sperma selepas timbulnya gejala.

Dalam seorang pesakit, virus DNA dikesan tiga minggu selepas gejala pertama kali muncul, walaupun selepas lesi telah hilang - fenomena yang dikatakan Vaia telah dilihat pada masa lalu dalam jangkitan virus seperti Zika.

Beliau berkata, ia boleh menunjukkan bahawa risiko penularan cacar monyet boleh dikurangkan dengan penggunaan kondom dalam beberapa minggu selepas pemulihan.

cacar monyet air mani 3

Cacar monyet kini menjadi perhatian seluruh dunia.

Menurut Vaia, penemuan penting daripada kajian pertama ialah apabila virus itu dibiakkan di makmal, ia ‘hadir dalam air mani sebagai virus hidup, berjangkit, cekap membiak sendiri’.

Beliau memberi amaran bahawa masih terdapat banyak soalan yang belum terjawab mengenai cacar monyet, termasuk sama ada terapi antivirus boleh memendekkan masa di mana orang yang mempunyai virus itu boleh menjangkiti orang lain.

Ia sedang menyiasat kes ujian air mani yang positif untuk cacar monyet, tetapi kekal bahawa virus itu disebarkan terutama melalui kontak rapat.

Satu lagi ialah sama ada vaksin cacar boleh melindungi orang daripada virus cacar monyet.

"Bagi mengkaji perkara ini, kita akan menganalisis orang yang telah diberi vaksin 40 tahun lalu sebelum cacar manusia diisytiharkan hilang," katanya. - AFP Relaxnews

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain