suria

Sering dianggap sombong, kenali ciri-ciri individu introvert

Individu dengan personaliti introvert sering dianggap pemalu atau sombong.

INTROVERT merupakan ciri peribadi seseorang yang bersifat instropektif atau lebih gemar menyimpan sesuatu untuk diri sendiri.

Introvert dan extrovert sering dipandang sebagai dua kutub berbeza tetapi sebenarnya tiada orang yang benar-benar memiliki salah satu keperibadian itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Dua sahabat bangun aplikasi tempahan cuci kereta, bukan hanya mudahkan pengguna tapi bantu peniaga cari rezeki ketika pandemik

Dianggarkan 25 ke 40 peratus daripada populasi dunia mempunyai ciri-ciri introvert namun masih ramai orang yang tidak menyedari atau memahami keperibadian itu.

Biasanya orang yang pemalu atau tidak pandai bersosial sering dilabel sebagai introvert. Dalam psikologi, ciri-ciri introvert ini adalah di mana seseorang lebih fokus kepada diri sendiri dalam soal pemikiran, perasaan, berbanding berkongsi dengan dunia luar.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Mereka lebih cenderung berdiam diri daripada berkongsi apa yang dirasakan dengan orang lain. Berikut adalah beberapa tanda individu dengan keperibadian introvert.

1. Rasa 'penat' dalam keramaian

Individu introvert biasanya lebih mudah berasa penat apabila berada dalam sesuatu majlis sosial apatah lagi apabila berada di tempat di mana tiada orang yang dikenalinya.

2. Lebih gemar bersendiri

Sebagai seorang introvert, mereka lebih gemar menghabiskan masa bersendirian dan melakukan perkara yang mereka sukai dalam meningkatkan kembali mood mereka.

Bagaimanapun itu bukan bererti mereka tidak suka dengan kehadiran orang lain tetapi biasanya mereka akan mencari ketenangan sendiri selepas berada dalam kelompok yang ramai.

3. Kelompok kecil kawan

Golongan ini dianggap tidak suka berkawan tetapi sebenarnya mereka lebih gemar mengehadkan kelompok rakan-rakan dalam bilangan yang kecil.

4. Dianggap pendiam dan sukar didekati

Golongan ini biasanya dianggap pendiam dan sukar didekati namun sebenarnya mereka tidak gemar membuang tenaga dengan bercakap perkara tidak penting.

5. Suka memerhati

Introvert lebih suka belajar melalui proses pemerhatian dengan melihat sesuatu tugas dilakukan dan meniru cara tersebut.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain