Mara Ke Final Bukti Tiada Isu Melanda Kedah

Ahmad Bashah Md Hanipah.

ALOR SETAR: Kejayaan skuad bola sepak Kedah mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2017 membuktikan isu negatif ditularkan sebelum ini, hanya persepsi “nakal” yang datang daripada individu tertentu itu sendiri.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, lebih manis lagi, Kedah akan sekali lagi  bertemu pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT), selepas skuad Lang Merah itu menjuarai Piala Sumbangsih dan Piala FA pada awal musim ini.

“Di sebalik isu-isu berkaitan bola sepak Kedah yang ditularkan pihak tertentu pada masa ini, kejayaan ke perlawanan akhir amat manis sekali saya rasakan. Saya  menyedari isu ditularkan  berdasarkan persepsi dan perspektif masing-masing yang adakala terlalu nakal selain ada juga sentiasa positif dengan pasukan.

"Kepada yang terus memberi sokongan, saya ucapkan terima kasih dan kita akan terus bergerak ke hadapan bersama-sama untuk cuba mengecapi kejayaan demi kejayaan. Inilah berkat muafakat sepasukan dan kejayaan seperti ini tidak akan datang hanya kerana seorang individu, ini kejayaan pasukan Kedah,” katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Ahmad Bashah yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) turut mengucapkan tahniah kepada anak buah Mohd Nidzam Adzha Yusoff yang berjaya melangkah ke pentas akhir Piala Malaysia buat kali ketiga berturut-turut sejak 2015.

Beliau berkata, pertemuan antara Kedah dan JDT, dijangka sengit kerana skuad Harimau Selatan itu merupakan pasukan yang perlu diberi perhatian dan berharap pemain dapat beraksi dengan bersungguh-sungguh pada perlawanan tersebut.

“Saya harap pasukan Kedah cuba sedaya mungkin untuk membawa pulang Piala Malaysia buat kali ke-enam (selepas muncul juara pada 1990, 1993, 2007, 2008, dan 2016) serta piala ketiga bagi musim ini. Saya yakin kita mampu menghadapi cabaran ini kerana kita pernah menewaskan JDT dua kali musim ini, semasa  perlawanan Piala Sumbangsih dan Piala FA,” katanya.  

Kedah akan berdepan JDT pada perlawanan akhir Piala Malaysia 2017, 4 November ini, selepas menewaskan Felda United 2-0 pada aksi separuh akhir kedua, malam Sabtu, sekali gus mencatat kemenangan dengan agregat 3-1.

KFA

Artikel Sebelum

Keputusan Liga Perdana Inggeris

Artikel Berikut

Apa Nama Rahsia Rooney Dalam Fifa 18?

Artikel Lain