AUG: Malaysia Sasar 30 Pingat Emas Di Singapura - Sukan | mStar

AUG: Malaysia Sasar 30 Pingat Emas Di Singapura

Idris Jusoh dan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Mary Yap Kain Ching bergambar bersama para atlet Malaysia ke Sukan Universiti ASEAN pada Majlis Penyerahan Jalur Gemilang Kontinjen Malaysia di Kementerian Pendidikan Tinggi pada Khamis. Foto:Bernama

PUTRAJAYA: Malaysia menyasarkan 30 pingat emas pada Sukan Universiti Asean (AUG) ke-18 di Singapura, yang akan membuka tirai pada 8 Julai depan.

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh berkata seramai 213 atlet akan menggalas cabaran negara dalam 13 daripada 16 acara yang dipertandingkan pada temasya itu.

Beliau berkata sasaran itu adalah paling rendah berbanding semua penyertaan negara di AUG sebelum ini, namun jika berjaya dicapai ia sesuatu yang boleh dibanggakan atas faktor jumlah acara disertai.

"Sasaran kita tidaklah sehebat sebelum ini...tambahan pula jumlah pingat emas yang kita hendak rebut cuma 150 daripada 13 jenis sukan yang kita sertai.

"Selain faktor ramai atlet kebangsaan tidak mengambil bahagian kerana terlibat dengan latihan ke Sukan Olimpik Rio, jumlah 13 acara yang kita sertai juga rendah berbanding 20 acara pada temasya di Palembang, Indonesia sebelum ini," katanya.

Idris berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan Jalur Gemilang kepada Ketua Kontinjen Malaysia ke AUG, Prof Madya Dr Asri Selamat pada majlis penyerahan Jalur Gemilang dan Lafaz Ikrar Kontinjen Malaysia ke AUG 2016 pada Khamis.

Sebanyak 522 jumlah pingat melibatkan 174 emas, 174 perak dan 174 gangsa bakal ditawarkan pada temasya yang akan berlangsung sehingga 19 Julai, dan hanya 450 pingat menjadi rebutan negara dalam 13 acara yang disertai.

Sementara itu, Setiausaha Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan Tinggi Hazally Jali berkata sasaran 30 pingat emas itu merangkumi 25 peratus jumlah acara yang Malaysia tandingi.

Katanya ia sudah cukup baik kerana untuk edisi kali ini, kontinjen negara berdepan banyak kekurangan disebabkan ramai atlet institusi pengajian tinggi terlibat dengan Sukan Malaysia (Sukma) di Sarawak, latihan luar negara ke Olimpik Rio serta persatuan sukan tidak membenarkan atlet mereka bertanding pada AUG 2016.

"Banyak halangan kami lalui selain faktor yang dinyatakan...atlet juga berlatih dalam bulan puasa, bertanding dalam bulan Syawal dan ini sedikit sebanyak menjejaskan persediaan mereka," katanya.

Pada AUG 2014, kontinjen Malaysia berada di tangga ketiga di belakang Indonesia dan Thailand, dengan kutipan 40 pingat emas, 42 perak dan 49 gangsa.-Bernama

AUG , Singapura

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain