Ciclista Sports Sdn Bhd Penganjur Baharu LTdL 2016 - Sukan | mStar

Ciclista Sports Sdn Bhd Penganjur Baharu LTdL 2016

Khairy (depan) bergambar bersama pegawai dan atlet selepas pelancaran ' Program Kita Juara' di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil pada Khamis. Foto: ROHAIZAT MD DARUS/ The Star.

KUALA LUMPUR: Syarikat pengurusan acara berbasikal, Ciclista Sports Sdn Bhd dipilih sebagai penganjur perlumbaan berbasikal berprestij, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2016, dengan kontrak selama dua tahun.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin ketika mengumumkan perkara itu berkata syarikat berkenaan yang diketuai Emir Abdul Jalal memperoleh geran penganjuran daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sebanyak RM11 juta.

Emir yang juga Ketua Pegawai Eksekutif LTdL edisi ke-21 tahun depan, bukan nama asing dalam perlumbaan tersebut kerana mempunyai pengalaman sebagai penganjur dari 2010 hingga 2014.

"Sebanyak empat syarikat memohon, namun satu menarik diri dan Ciclista dipilih kerana mempunyai kekuatan daripada aspek pengurusan acara serta berpengalaman luas dalam perlumbaan tersebut.

"Syarikat ini diterajui pihak berpengalaman dan mempunyai hubungan baik dengan UCI menerusi presiden komisar UCI," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan 'Bendera Cabaran Negara' oleh atlet kebangsaan kepada beliau, di Gimnasium II, Majlis Sukan Negara (MSN) pada Khamis.

Sebanyak 772 atlet daripada 38 jenis sukan, dipilih menjalani latihan fasa pertama 'Program Kita Juara' bersempena Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur.

Khairy berkata pemilihan penganjur baharu itu diputuskan oleh Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Jamil Salleh. 

Emir ketika dihubungi Bernama, berkata beliau sangat berterima kasih kepada KBS yang memberi kepercayaan kepada pihaknya mengembalikan kegemilangan perlumbaan berprestij itu dalam tempoh dua tahun akan datang.

"Selepas KBS membuka semula tawaran penganjuran LTdL, saya cuba menghantar kertas cadangan dan permohonan menerusi saluran betul," kata Emir, yang dilantik secara kontrak selaku Ketua Pegawai Operasi (COO) LTdL dengan MSN bagi penganjuran pada 2010-2014.

Emir menganggarkan perbelanjaan penganjuran perlumbaan tersebut melibatkan jumlah maksimum RM16 juta dan bagi menjaga reputasi perlumbaan berprestij itu, menjadi tanggungjawab pihak syarikatnya mencari dana tambahan.

Mengenai penyertaan pasukan bagi edisi akan datang itu, Emir berkata pihaknya menerima respons positif daripada pasukan-pasukan Pro Tour dan Benua.

"Setakat ini kami sedang berbincang dengan empat pasukan Pro Tour bagi perlumbaan tahun depan," katanya.

LTdL 2016 , Ciclista Sports Sdn Bhd

Artikel Berikut

Mesut Ozil Ada Potensi Pimpin Arsenal - Wenger

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain