Velappan Sedia Hulur Kepakaran Kembalikan Prestasi Bola Sepak Malaysia

Datuk Peter Velappan
KUALA LUMPUR: "Saya sedia tawarkan diri bantu FAM kembalikan kegemilangan era 60an dan 70an," kata bekas orang kuat bola sepak Asia, Datuk Peter Velappan.

Velappan, bekas Setiausaha Agung Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), berkata beliau sanggup menghulurkan kepakarannya kerana terlalu sedih dengan perkembangan sukan itu di negara ini yang seakan 'mati' berikutan rentetan keputusan buruk yang dicatat skuad negara.

Tokoh bola sepak Asia itu yang akan genap berusia 80 tahun pada 1 Oktober ini, mencadangkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mewujudkan jawatankuasa khas untuk mengkaji langkah terbaik mengembalikan kegemilangan skuad negara yang pernah dikecapi pada era 60an dan 70an.


Menurutnya jawatankuasa itu perlu dianggotai wakil FAM, pakar dari Jerman dan Jepun, selain semua pemegang taruh termasuk Kementerian Pendidikan, persatuan negeri, kelab, Majlis Sukan Negara dan penaja program pembangunan bola sepak di negara ini.

"Pengarah Teknikal AFC, Andy Roxburgh juga perlu dimasukkan ke dalam jawatankuasa itu kerana beliau mempunyai pengalaman hampir 30 tahun khususnya dalam program pembangunan belia di negaranya, Scotland," katanya dalam sidang media, di sini, Rabu.

Velappan, penolong setiausaha agung FAM dari 1963-1980, berkata pakar Jerman dipilih kerana negara itu memiliki program pembangunan belia terbaik di dunia manakala Jepun diketahui mempunyai kemampuan melahirkan ramai pemain berbakat di rantau Asia.

"Jawatankuasa ini harus membuat kajian mendalam terhadap kelemahan bola sepak Malaysia ketika ini, sebelum mengemukakan resolusi kepada FAM," katanya.

Sementara itu, Velappan meminta semua anggota gabungan AFC untuk bersatu menyokong Presiden Persatuan Bola Sepak Jordan, Putera Ali bin Hussein atau bekas Presiden Kehormat Persatuan Bola Sepak Korea Selatan, Dr Chung Mong-Joon untuk jawatan Presiden FIFA yang dijangka dipertandingkan pada Februari 2016.


Velappan yang memegang pelbagai jawatan dalam jawatankuasa kecil FIFA, mendakwa kedua-dua calon yang kini memegang tugas sebagai naib presiden badan induk itu, memenuhi kriteria yang diperlukan untuk kerusi utama berkenaan.


"Saya juga meminta anggota gabungan FIFA yang terbabit dengan jawatankuasa bidaan Piala Dunia 2018 (Rusia) dan 2022 (Qatar) untuk tidak terlibat dengan proses pemilihan itu kerana mereka boleh mempengaruhi undian di kalangan delegasi," katanya.


Pada 2 Jun lepas, Presiden FIFA, Sepp Blatter mengumumkan peletakan jawatannya ketika badan induk itu diselubungi skandal rasuah.

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain