Baling Suar: AFC Sedia Kerjasama Dengan FIFA

KUALA LUMPUR: Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) memberi jaminan akan menawarkan segala bantuan serta sokongan diperlukan dalam siasatan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) terhadap perlawanan Pusingan Kelayakan Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019 antara Malaysia dan Arab Saudi yang ditangguhkan berikutan tindakan liar penonton.

Presidennya Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa berkata badan induk bola sepak Asia itu sangat kecewa dengan insiden yang berlaku di Stadium Shah Alam, malam tadi, dan mahu agar perkara tersebut diberi perhatian yang sangat serius.

"Bola sepak di Asia melambangkan kesaksamaan serta integriti, dan insiden di Shah Alam, tiada apa-apa bagi meningkatkan imej sukan itu bukan sahaja di benua ini tetapi juga di seluruh dunia," katanya seperti dipetik dalam laman sesawang AFC; www.the-afc.com Rabu.

"Tingkah laku seumpama ini sesuatu dikesalkan oleh mereka yang berusaha meningkatkan bola sepak di Asia, dan membantu kita mencapai matlamat menjadi konfederasi yang terkemuka dalam sukan ini," kata Shaikh Salman.

Perlawanan Malaysia menentang Arab Saudi dihentikan oleh pengadil, Liu Kwok Man dari Hong Kong berikutan tindakan liar sekumpulan penonton tempatan.

Liu terpaksa menghentikan perlawanan pada minit ke-88 selepas segelintir penyokong dipercayai 'Ultras Malaya' membaling suar dan mercun roket ke padang, memaksa pemain dan pegawai kedua-dua pasukan masuk ke bilik persalinan.

Sebelum perlawanan dihentikan, Arab Saudi sedang mendahului Malaysia 2-1.

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain