Tiada Toleransi Dengan Atlet Dikaitkan Dengan Dadah - Khairy - Sukan | mStar

Tiada Toleransi Dengan Atlet Dikaitkan Dengan Dadah - Khairy

KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Majlis Sukan Negara tidak akan bertoleransi dengan atlet tempatan yang dikaitkan dengan penggunaan dadah terlarang, kata menterinya, Khairy Jamaluddin.

"Jika kita dapati mana-mana atlet gagal hadir untuk ujian dadah dan mereka menerima hukuman, kita tidak akan bersimpati dengan mereka kerana ini perkara sangat serius. "Kementerian dan MSN sentiasa berpegang kepada dasar toleransi sifar mengenai isu doping ini," katanya kepada pemberita selepas melawat Institut Sukan Negara di sini Selasa. Beliau mengulas hukuman Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) di Lausanne, Switzerland yang dikenakan terhadap seorang jurulatih dan enam atlet Malaysia susulan kes penggunaan dadah terlarang. "Pengalaman seperti ini harus menjadi pengajaran kerana penggunaan dadah (perlu dilihat secara) serius," kata Khairy.

Sebelum ini, Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) mengheret Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) ke CAS selepas badan induk olahraga negara itu hanya memberi amaran keras kepada enam atlet berkenaan.

Pihak CAS bagaimanapun memutuskan penggantungan khidmat selama 10 tahun terhadap bekas jurulatih olahraga kebangsaan, Harun Rasheed, bermula 12 September 2011.

Harun didapati bersalah mengarahkan enam pelari pecut negara untuk mengelak daripada memberi sampel air kencing mereka kepada ISN pada Mei 2011.

Lima atlet iaitu Norjannah Hafiszah Jamaludin, Nurul Sarah Abdul Kadir, Mohamad Noor Imran Hadi, Siti Zubaidah Adabi dan Yee Yi Ling masing-masing dikenakan hukuman penggantungan dua tahun berkuat kuasa 24 Mei lepas.

Seorang lagi atlet, Siti Fatimah Mohamad yang menjadi saksi dan menunjukkan bahan bukti mengenai kes itu digantung 18 bulan. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain