Button 'Takut' Berlumba Dalam Hujan

SEPANG: Pemenang musim pembukaan Formula One, Jenson Button dari pasukan McLaren Mercedes, menyuarakan rasa bimbang sekiranya hujan pada hari perlumbaan Grand Prix Formula One Malaysia Petronas di Litar Sepang Ahad ini.

"Ia jauh berbeza berbanding dengan hujung minggu lepas. Litar ini amat laju dan meluncur dan ia amat lancar berbanding dengan litar jalanan.

"Dan ia merupakan satu daripada tempat yang anda tidak boleh ramal keadaan cuacanya yang boleh berubah dengan tiba-tiba.

"Semasa saya menang di sini sebelum ini, perlumbaan dipendekkan kerana "bendera merah".

"Di sini keadaan amat berbeza, biasanya bukan sekadar hujan tetapi hujan mencurah-curah.

"Jadi sekiranya hujan pada hujung minggu ini, kami berharap kami dapat meneruskan perlumbaan kerana ini litar yang hebat," kata Button pada sidang media untuk pelumba terpilih FIA di sini Khamis.

Pada 2009, Button memenangi F1 Malaysia selepas perlumbaan dihentikan pada pusingan ke-31 daripada perlumbaan 56 pusingan akibat hujan lebat, kilat dan litar dipenuhi air.

Tahun ini, walaupun Button telah diisytiharkan pemenang, beliau hanya menerima separuh daripada 10 mata yang biasanya diberikan kepada pemenang.

Hari ini, hujan lebat mengakibatkan Litar Sepang digenangi air pada tengah hari semasa kebanyakan pelumba tiba di litar.

Ujian bebas rasmi bermula 10 pagi Jumaat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain