Ahmad Shabery Minta MSN Dan KOAM Sedia Laporan Kes Jurulatih Harun - Sukan | mStar

Ahmad Shabery Minta MSN Dan KOAM Sedia Laporan Kes Jurulatih Harun

KEMAMAN: Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek meminta Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) dan Majlis Sukan Negara (MSN) mengemukakan laporan terperinci berhubung tuntutan tunggakan gaji ketua jurulatih olahraga Harun Rasheed.

Beliau berkata, isu itu perlu diselesaikan segera seboleh-bolehnya sebelum Hari Raya Aidilfitri untuk memastikan tidak ada pihak yang merasa teraniaya.

"Pihak kementerian tidak ada niat untuk menganiaya sama ada jurulatih mahupun atlet, jika mereka patut dibayar (elaun), maka kita akan bayar, kecualilah jika ada sebab tertentu menyebabkan elaun mereka disekat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama ketika ditemui selepas majlis berbuka puasa kerusi Dewan Undangan Negeri Air Putih di sini Sabtu.

Katanya, kementerian amat prihatin dengan isu itu dan mahukannya diselesaikan secepat mungkin untuk mengelakkan ia mengganggu kelancaran latihan atlet-atlet olahraga negara.

Menurut Harun gaji beliau tertunggak sejak Januari lalu dan kini mencecah RM32,000.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong dalam laporan sebuah akhbar pula berkata memandangkan Harun mengikut arahan KOAM dan menghilangkan diri selepas kes doping pada Mei lalu, jurulatih itu diminta menyelesaikan tuntutan itu terus kepada KOAM.

Dalam kes tersebut beberapa orang atlet diarahkan menjalani ujian doping tetapi sebilangan daripada mereka tidak berbuat demikian.

"Jika tindakan itu (mengarahkan atlet olahraga (mengelak) daripada menjalani ujian doping) mengikut peraturan, tidak ada sebab jurulatih itu tidak dibayar gaji kecualilah sebaliknya," kata Ahmad Shabery. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Suspek samun stesen MRT dikenal pasti