Ajai Persoalkan Cara AIM Pilih Pemenang - Hiburan | mStar

Ajai Persoalkan Cara AIM Pilih Pemenang

Ajai tidak lagi mempercayai anugerah AIM.

PETALING JAYA: Komposer dan penyanyi Ajai memberitahu dia tidak lagi menghantar sebarang pencalonan bagi menyertai Anugerah Industri Muzik (AIM) sejak dua tahun lalu kerana hilang kepercayaan terhadap kredibiliti penganjuran penganugerahan.

Ajai atau nama sebenarnya Mohd Faizal Maas, 39, berkata, perkara tersebut disedari selepas insiden kesilapan pemilihan Lagu Terbaik AIM 18 kepada Yuna terpaksa ditarik balik tiga tahun lalu yang benar-benar memberi kesan kepada penggiat industri muzik lain.

"Saya sudah tidak percaya AIM sejak kemenangan lagu Yuna berjudul Penakut sebagai Lagu Terbaik pada AIM 18 ditarik balik dan diberikan kepada lagu Anuar Zain menerusi lagu Sedetik Lebih.

"Di situ sahaja kita dapat lihat bagaimana cacatnya proses anugerah ini dilakukan, walhal mereka mempunyai juru audit dan komiti tersendiri. Adakah keputusan yang diterima daripada auditor dan komiti berbeza?," soal ajai ketika dihubungi mStar Online, di sini Khamis.

Jelas Ajai, perkara tersebut menjadi tanda tanya pelbagai pihak sehingga ramai pengiat muzik seangkatan dengannya tidak lagi menghantar pencalonan mereka.

Rosmin Hashim

Katanya, proses pengendalian anugerah tersebut yang diuruskan komiti baharu juga menyumbang kepada faktor yang membuatnya tidak lagi mempercayai anugerah berprestij tersebut.

"Ini hanya pandangan peribadi saya sahaja, ada sebab kenapa saya tidak percayakan AIM lagi selepas ia diuruskan oleh orang-orang baharu dalam industri.

"Ia tidak sama lagi seperti diuruskan oleh Jennifer Thomson dahulu yang mana kita lihat hasil pemenang yang diumumkan seiring dengan kejayaan artis itu dalam industri pada tahun tersebut," ujarnya.

Bagaimanapun, Ajai berkata, dia tidak menghalang artis-artisnya untuk menghantar pencalonan ke anugerah tersebut.

Anugerah Industri Muzik dianjurkan sepenuhnya oleh Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM).

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur AIM, Rosmin Hashim berkata pihaknya tidak terlibat dalam proses penghakiman dan hanya menerima keputusan juri daripada firma audit pada malam penganugerahan itu berlangsung.

"Proses penjurian diuruskan Macomm Management Services iaitu sebuah pengurusan bebas dan pemarkahan juri dikira dan diaudit firma audit terkemuka KPMG.

"RIM tidak terlibat dlm proses penjurian dan hanya menerima keputusan juri daripada firma audit tersebut dan mengumumkannya pada malam acara anugerah berlangsung.

"Kebebasan firma audit memastikan pihak RIM tidak membuat sesuatu yang tidak beretika seperti mengubah keputusan juri," ujarnya.

Tambah Rosmin, dakwaan komposer tersebut tentang kekurangan pencalonan adalah tidak benar kerana pencalonan diterima meningkat sebanyak 20 peratus berbanding tahun lalu.

Malah, jumlah pencalonan yang diterima meningkat setiap tahun sejak AIM 18 daripada 400 kepada 600 pencalonan pada AIM 21 tahun ini.

AIM 21 akan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 6 Disember depan.

Ajai , AIM , Rosmin Hashim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain