ALBUM BARU: Vokal Anuar Zain Semakin Hebat - Hiburan | mStar

ALBUM BARU: Vokal Anuar Zain Semakin Hebat

ARTIS: Anuar Zain

ALBUM: Anuar Zain

EDARAN: Universal Music Malaysia

EMPAT tahun sepi tanpa album, kemunculan album terbaru Anuar Zain iaitu yang keenam (termasuk album kompilasi) pasti mengubat rindu para peminat.

Dan yang pasti, sejak dipasarkan pada November tahun lalu, lebih daripada 11,000 salinan telah pun dijual tanpa sebarang promosi. Ternyata, ramai yang benar-benar menantikan produk terbaru penyanyi kelahiran Merlimau, Melaka ini.

Tidak banyak lagu yang ditampilkan, album ini memuatkan sebanyak lapan buah lagu. Mungkin ia adalah pemilihan yang terbaik antara lagu-lagu yang disediakan.

Lagu-lagunya ialah Ku Berjanji Karna Cinta, Nadi Terhenti, Ajari Aku, Pernahkah, Simpati Cintamu, Sempurnakan Aku, Terindah dan Cinta Harus Memiliki.

Seperti yang diketahui semua, vokal Anuar tidak perlu diulas lagi kerana kehebatan vokalnya sukar ditandingi dan mempunyai gaya ekspresi yang tersendiri ketika menyampaikan lagu-lagunya itu.

Walaupun kelapan-lapan lagu Anuar berkonsepkan balada, Anuar mewarnakannya dengan gaya nyanyian yang sedikit berbeza serta memasukkan elemen Jazz dalam beberapa lagunya.

Antara lagu yang menarik perhatian adalah Ajari Aku. Lagu ciptaan sepenuhnya oleh Adrian Martadinata cukup menarik, lebih-lebih lagi daripada segi komposisi muziknya.

Begitu juga dengan Simpati Cintamu, sentuhan komposer tempatan Hazami, harus didengar. Melodinya yang berunsurkan Jazz menonjolkan sisi lain vokal Anuar.

Secara keseluruhannya, album ini cukup sempurna, sesuai dengan konsep balada yang sudah sebati dengan jiwa Anuar.

Pada pendapat saya, tidak ada masalah rasanya apabila Anuar menggunakan khidmat komposer luar, asalkan, kualiti dan piawai hasil lagu seperti yang diinginkan.

Dalam pada itu, warna hitam putih pada kulit album terbaru Anuar Zain iaitu yang keenam (termasuk album kompilasi) cukup menunjukkan kesederhanaan penyanyi ini.

LAGU PILIHAN: Ku Berjanji Karna Cinta, Simpati Cintamu dan Ajari Aku

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain