Adam Akui Buat Silap Sehingga Tersingkir Dalam Mentor 6

KJ gagal mara ke separuh akhir Mentor.
KJ gagal mara ke separuh akhir Mentor.
KJ gagal mara ke separuh akhir Mentor.

SHAH ALAM: Adam mengakui telah melakukan kesilapan apabila memilih genre muzik tari dalam pertandingan Mentor sehingga membuatkan dia dan protogenya tersingkir dalam pertandingan itu yang diadakan pada Ahad malam.

Adam berkata, dia sedar bahawa genre muzik tari tidak bersesuaian kerana aspek vokal adalah nadi utama yang dinilai dalam pertandingan berkenaan.

"Pada awalnya saya sangkakan genre muzik tari boleh bersaing dalam pertandingan nyanyian tetapi saya silap.

"Kini baru saya sedar aspek vokal adalah perkara paling penting dalam pertandingan nyanyian. Tarian dan persembahan jatuh nombor dua," katanya.

Dalam pertandingan berkenaan yang disiarkan secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu KJ atau nama sebenarnya Abd Kadir Unding Lana, 23, tersingkir pada pusingan keempat kumpulan B dalam konsert Mentor musim keenam.

KJ gagal mara ke pentas separuh akhir apabila memperoleh markah terendah iaitu 216 berbanding Caroline (256) dan Zatul (241).

Mengulas mengenai penyingkiran itu, KJ berkata dia akur dengan keputusan tersebut walaupun tidak menyangka akan tersingkir.

"Kesilapan pada persembahan saya adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

"Saya akui gementar selepas melihat Caroline dan Zatul mendapat pujian daripada juri tetap Datuk Ramli MS dan Datuk Sharifah Aini.

"Namun, saya sudah melakukan yang terbaik," katanya.

Dalam pada itu Ramli MS menganggap kesemua peserta sudah berusaha dengan baik melainkan KJ yang banyak melakukan kesilapan.

"Bagi saya, semua peserta sudah berusaha kecuali KJ melakukan yang banyak buat silap dalam persembahannya," kata beliau.

Datuk Sharifah Aini pula mengagumi semangat yang ditunjukkan oleh Zatul dan persembahan Caroline yang dianggapnya bertaraf seperti penghibur.

"Zatul mempamerkan kekuatan dan semangat yang tinggi. Caroline pula melakukan persembahan yang bertaraf sebuah pertunjukan dan bukan pertandingan nyanyian," katanya.

Pada konsert itu, Caroline mendendangkan lagu Aku Bukan Untukmu nyanyian asal Rossa dan Elang (Dewa).

Sementara Zatul mempersembahkan lagu Tak Bisa Memilihmu (Sixth Sense) dan Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussain).

KJ menampilkan lagu medley Ombak Rindu/ Bila Cinta (Hafiz & Adira/ Gio) dan Sesal Mendua (Klangit).

Tirai konsert dibuka dengan persembahan lagu medley Datuk Shake iaitu Anugerah Dari Kegagalan, Umi dan Lina.

Konsert itu turut diserikan dengan persembahan Peserta Uji Bakat Pilihan iaitu Beh Kay Hieng (Behonce) menerusi lagu Falling in Love nyanyian asal Datuk Siti Nurhaliza yang menggamatkan suasana.

Format pengiraan markah bagi musim ini masih kekal iaitu 50 peratus daripada juri profesional, 30 peratus (SMS) dan 20 peratus(juri awam).

Mentor 6 yang diacarakan oleh Ally Iskandar Mohd Mardzi dan Nas Ahmad disiarkan pada setiap Ahad, pukul 9 hingga 10.30 malam di TV3.

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain