suria

Adnan Abu Hassan Selesai Kes Fasakh Cara Baik

KUALA LUMPUR: Komposer terkenal tanah air, Adnan Abu Hassan (gambar) dan isterinya, Siti Aminah Datu Bachtiyal difahamkan telah mencapai persetujuan untuk menyelesaikan permohonan fasakh pasangan itu di Mahkamah Rendah Syariah di sini secara baik.

Perkembangan positif itu dimaklumkan kepada Hakim Syarie Mohd Suhaily Rosdi oleh peguam syarie Muhyieddin Murad yang mewakili Adnan.

Mohd Suhaily seterusnya menetapkan 16 Disember depan untuk Adnan, 51, dan Siti Aminah, 39, hadir ke mahkamah memandangkan kehadiran mereka pada Isnin, telah dikecualikan.

Pada prosiding itu, Muhyieddin turut menyebut bagi pihak peguam syarie yang mewakili Siti Aminah, Ishak Syaaban yang difahamkan mengalami masalah dengan keretanya.

Bagaimanapun, usaha media untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut berhubung kes tersebut tidak berjaya kerana Muhyieddin telah menerima arahan untuk tidak memberikan sebarang kenyataan.

Persoalan mengenai rumah tangga komposer yang juga guru vokal rancangan realiti Akademi Fantasia itu timbul selepas mereka dilihat hadir ke mahkamah secara berasingan pada 27 Oktober lalu.

Semasa itu, Adnan dan Siti Aminah menghadiri prosiding yang dijalankan secara tertutup di hadapan Mohd Suhaily.

Sumber menyatakan, mereka hadir bagi prosiding fasakh yang difailkan Siti Aminah mengikut Seksyen 52, Akta Undang-Undang Islam Wilayah-Wilayah Persekutuan 1984.

Bagaimanapun, pada 16 November lalu, Adnan memberitahu dia tidak berhasrat untuk menceraikan isterinya dan mendakwa kehadiran mereka hanya untuk mendapatkan nasihat melalui mahkamah.

Dia yang pernah bekerjasama dengan artis popular negara seperti Datuk Siti Nurhaliza, Misha Omar dan Fauziah Latif juga memberitahu masih tinggal serumah dengan isteri dan tiga anak mereka yang berusia antara 9 dan 14 tahun.

Pasangan tersebut mendirikan rumah tangga pada 15 tahun yang lalu.

Artikel Lain