Takdir Dua Insan Sebaya Dalam "Habil & Qabil" - Hiburan | mStar

Takdir Dua Insan Sebaya Dalam "Habil & Qabil"

Aaron melakonkan watak Habil dalam drama bersiri Habil Qabil di TV3.
Aaron melakonkan watak Habil dalam drama bersiri Habil Qabil di TV3.

SELESAINYA siri drama Syurgamu Ramadan yang berjaya meraih rating sehingga 2 juta penonton menerusi slot Samarinda, TV3, terus menyajikan drama bersiri terbarunya, Habil Qabil.

Drama lakonan Aaron Aziz, Zed Zaidi, Siti Saleha, Abby Abadi, Rashidi Ishak, Zila Bakarin, Azhan Rani, Abby Nazri dan Geofrey Perrin Williams itu disiarkan sejak 22 September lalu pada setiap Selasa hingga Khamis, pukul 10.30 malam.

Mengisahkan takdir dua insan yang dilahirkan pada hari dan tarikh yang sama dan sering bersaing di alam persekolahan serta dunia korporat.

Mereka juga jatuh cinta kepada wanita yang sama. Persoalan siapakah Habil dan Qabil terus mencetuskan kontroversi.

Menurut Pengurus Besar Kumpulan, Pengurusan Jenama TV3 & TV9, Nurul Aini Abu Bakar, selepas kejayaan Nur Kasih, Habil Qabil merupakan karya terbaru pasangan suami isteri Kabir Bhatia dan Mira Mustapha. S

“Jalan cerita yang penuh dengan kontroversi dan misteri menjanjikan kepuasan dan keasyikan sewaktu menontonnya. Kami berharap Habil Qabil akan mendapat sambutan yang baik daripada para penonton seperti siri-siri drama sebelum ini di slot Samarinda," katanya.

Drama bersiri 25 episod terbitan Filmscape Sdn Bhd itu mendapat sentuhan sutradara Faizal Ishak.

Nukilan skrip oleh Mohd Rohizan Ramli ini berlatarbelakangkan Kampung Sungai Manik pada era tahun 60-an sehingga kini.

Habil Najmi (Aaron Aziz) dibesarkan oleh Yusoff (Azhan Rani) dan Umairah (Zila Bakarin) setelah ditinggalkan oleh ibu kandungnya, Habibah (Abby Nazri).

Habil ditatang bagai minyak penuh oleh Umairah tetapi Yusoff selalu bersikap garang terhadap anak angkat ini.

Qabil Iskandar (Zed Zaidi) pula dilahirkan dan membesar dalam keluarga yang mewah.

Ayahnya, Qamarul (Rashidi Ishak) seorang pengusaha tanah yang berjaya tetapi jarang meluangkan masa bersama isterinya, Intan (Abby Abadi) dan Qabil kerana terlalu sibuk dengan urusan kerja.

Qamarul yang bersikap dingin dengan Intan juga mengesyaki Qabil bukan anak kandungnya sebaliknya anak Intan bersama bekas kekasihnya, Smith (Geofrey Perrin Williams).

Sementara itu, Qamarul juga sering terganggu dengan kisah silamnya di Kampung Sungai Manik.

Walaupun Habil dan Qabil belajar di sekolah berasrama yang sama di bandar, tetapi mereka tidak berkawan rapat dan sering bersaing dalam akademik dan sukan.

Selepas tamat sekolah, Habil dan Qabil membawa haluan masing-masing sehingga bertemu kembali dalam dunia korporat.

Kini, Qabil sibuk menguruskan syarikat arwah ayahnya yang telah bergabung dengan syarikat ayah tirinya, Smith iaitu Syarikat Qam & Smith Properties.

Sejak kematian suaminya, Intan telah memberi kepercayaan penuh kepada Smith dan tidak mengambil peduli mengenai hal ehwal syarikat.

Habil pula berjaya memiliki syarikat sendiri. Habil menganggap pelaksanaan projek padang golf Qamarul di tanah Yusoff telah memusnahkan kehidupan Yusoff dan Umairah.

Justeru itu, Habil telah bertindak agresif untuk merampas semua projek mega Qam & Smith Propertis untuk membalas dendam.

Mereka bukan sahaja bersaing dalam perniagaan tetapi juga jatuh hati kepada Maria (Siti Saleha). Tanpa diketahui, Maria juga menyimpan agenda sendiri selepas memutuskan untuk mengahwini Qabil.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TV3 Berjaya Kukuhkan Peratusan Penonton Wanita

Artikel Berkaitan

default image

Ahmad Idham Dapat Anak Lelaki

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

Hujung minggu yang panjang pada 2019