suria

Filem 'Jomlah C.I.U.M' dukung semangat 1Malaysia

M. Subash. - foto THE STAR oleh AZMAN GHANI
M. Subash
M. Subash

TIDAK salah jika perkara pertama terlintas di benak semua orang ketika membaca judul filem Jomlah C.I.U.M! adalah adegan bercium.

Bagaimanapun, jangan salah faham. Sebenarnya Jomlah C.I.U.M adalah singkatan untuk Jomlah.... Cari Identiti Untuk Malaysia dan filem ini cuba mengupas keindahan tiga agama yang dianuti rakyat negara ini iaitu Islam, Buddha dan Kristian dan Buddha.

Pengarah muda GB Sdn Bhd, M. Subash yang juga merupakan saudara baru berkata, filem tersebut diberi judul komersial sedemikian bagi menarik perhatian orang ramai.

Apa yang lebih penting, katanya, filem itu yang sarat dengan semua ajaran agama dapat menyatupadukan rakyat negara ini.

"Bila kita berkata tentang Malaysia, apakah sebenarnya identiti rakyat negara ini? Rakyat negara kita terdiri daripada berbilang bangsa dan agama.

"Objektif utama filem ini adalah untuk memahami Malaysia...selari dengan aspirasi '1Malaysia' slogan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," jelas Subash.

Subash juga mempersoalkan samada rakyat Malaysia hipokrit dan di manakah hala tuju kita?

Filem ini, kata Subash, mungkin berjaya membantu kita memahami jiwa kita sebagai rakyat Malaysia.

"Filem ini sedikit sebanyak memberi kesedaran tentang pentingnya perpaduan rakyat menerusi agama untuk mencapai 1 Malaysia," katanya pada majlis pratonton filem Jomlah C.I.U.M di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Hulu Klang, Selangor semalam.

Hadir sama ialah penerbit GP Sdn. Bhd. Surenthar dan barisan pelakon seperti Ibrahim Mat Isa sebagai ustaz, Hajah Maimunah Ahmad (Nenek), Wahi Aziz (cucu Nenek), Kenchana Devi (Rahib Kristian) dan M. Subash (Sami Buddha).

Filem ini mengisahkan usaha seorang ustaz buta untuk membina sebuah surau untuk membawa golongan muda-mudi yang sesat ke jalan yang diredhai Allah.

Walaupun buta, ustaz berpendapat ajaran agama dapat menyelesaikan masalah sosial seperti penagihan dadah dan samseng jalanan.

Oleh kerana menghadapi masalah kewangan, ustaz melekat poster dan mengedarkan risalah untuk mendapatkan bantuan kewangan daripada orang ramai.

Ustaz berasa terharu apabila mengetahui sami Buddha (pengarah muda Mannaan Subash) dan rahib Kristian (aktres Kenchana Devi) sanggup menolong ustaz untuk membina surau tersebut.

Filem Genius Parade itu merupakan karya ketiga produksi kecil itu selepas "Pensil" dan "Syirik". Penggambaran dijalankan di sekitar Hulu Langat, Semenyih dan Kuala Lumpur selama empat hari ini.

M. Subash memberitahu, filem itu menelan kos pembikinan berjumlah RM200,000-RM250,000 itu dan ia akan ditayangkan mulai 23 Julai ini.

Ketika ditanya mengenai ketiadaan pelakon Cina dan bangsa lain dalam filem itu dan hanya penampilan pelakon berbangsa Melayu dan India, beliau menjelaskan, isu itu sepatutnya tidak timbul kerana bangsa Malaysia tidak diklasifikasikan mengikut kaum.

"Boleh saya katakan hala tuju filem syarikat adalah menyatupadukan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum," katanya.

Artikel Sebelum

Tomok buktikan dia tidak sombong

Artikel Berikut

Artikel Lain

Calon SPM MRSM Lipis dikuarantin