Eksport Ke Negara-Negara OIC Meningkat 5 Peratus - Niaga | mStar

Eksport Ke Negara-Negara OIC Meningkat 5 Peratus

KUALA LUMPUR: Eksport Malaysia ke negara-negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dijangka meningkat sebanyak lima peratus pada tahun ini, berbanding US$19.99 bilion (RM80.7 bilion) dicatatkan tahun lepas, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ahmad Maslan.

Pada suku pertama tahun ini, jumlah eksport ke negara-negara OIC sebanyak  RM19.21 bilion, naik 12.9 peratus, berbanding tempoh sama tahun lepas.

Ahmad berkata unjuran pertumbuhan itu berdasarkan prospek ekonomi negara-negara OIC yang baik, selain Malaysia menawarkan peluang bukan sahaja dalam perdagangan dan pelaburan dalam barangan halal dan perkhidmatan tetapi juga dalam industri minyak dan gas.

"Eksport ke negara-negara OIC boleh terus berkembang dengan memasukkan produk berasaskan halal yang lain seperti kosmetik, perubatan dan perkhidmatan.

"Malaysia dan negara-negara OIC yang lain adalah negara Islam dan ini menjadikannya lebih mudah untuk menjalankan perdagangan antara satu sama lain berbanding negara-negara bukan Islam," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama duta dari negara-negara Islam, anjuran MITI dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) pada Selasa.

Ahmad Maslan berkata duta dari Afghanistan dan Pakistan menunjukkan minat untuk bekerjasama dengan Malaysia terutamanya dalam perkhidmatan berkaitan infrastruktur minyak dan gas.

Terdahulu, dalam ucapannya, Ahmad berkata Malaysia dan negara-negara OIC perlu membina kerjasama yang lebih luas dan kukuh, selain mewujudkan lebih banyak peluang bagi manfaat bersama.

Beliau berkata tumpuan perlu diberi perhatian dengan meningkatkan jumlah perdagangan, mewujudkan kesedaran mengenai produk dan keupayaan industri Malaysia-OIC selain meneroka pasaran baharu secara bersama.

Bagaimanapun, masalah akses pasaran seperti tarif dan halangan bukan tarif, kekurangan pengiktirafan standard bersama, wujudnya lesen, kuota dan larangan eksport, kekurangan maklumat mengenai pasaran dan peluang perniagaan serta prosedur pentadbiran yang kompleks berkaitan perdagangan asing di peringkat kastam, perbankan dan pelabuhan, perlu ditangani.

Jumlah perdagangan antara OIC meningkat dan pada tahun lepas, ia naik sebanyak 9.4 peratus untuk mencecah US$878 bilion.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain