Empat Mayat, Dipercayai Kru Kapal Ditemui Setakat Tengah Hari Ini - Semasa | mStar

Empat Mayat, Dipercayai Kru Kapal Ditemui Setakat Tengah Hari Ini

Anggota pasukan penyelamat mengangkat mayat mangsa kapal pengorek pasir JBB Rong Chang 8, yang terbalik di perairan Tanjung Tohor Rabu lalu di Jeti Nelayan Parit Jawa, Sabtu.-fotoBERNAMA

MUAR: Satu mayat wanita dan dua mayat lelaki dipercayai kru kapal korek pasir yang terbalik Rabu lepas, dijumpai menjadikan kesemuanya empat mayat sudah ditemukan, setakat tengah hari Sabtu.

Timbalan Pengarah Operasi Maritim Wilayah Selatan, Kapten Maritim Sanifah Yusof berkata mayat wanita itu ditemui dalam kabin kapal tersebut manakala dua mayat lelaki berkenaan dijumpai di luar kapal.

"Mayat wanita itu berkemungkinan besar warga China, tetapi dua mayat lelaki, kita kena tunggu proses pengecaman untuk mengetahui identiti," katanya kepada pemberita di lokasi Pos Kawalan SAR Pantai Leka di sini Sabtu.

Sanifah berkata mayat wanita itu ditemui dalam keadaan terapung kira-kira 11 pagi ini, sementara satu mayat  lelaki dijumpai di perairan Parit Haji Baki, kira-kira enam batu dari Parit Jawa sekitar 12 tengah hari tadi, manakala satu lagi mayat lelaki ditemui pada 8.15 malam tadi, kira-kira dua batu dari Tanjung Tohor.

Sebelum ini, satu mayat lelaki sudah dijumpai pada hari kejadian (Rabu).

Sehingga kini, operasi SAR berjaya menjumpai lima mangsa yang selamat dan empat mayat, dengan dua yang meninggal dunia masih belum dikenal pasti kerana ditemukan di luar kapal tersebut.

Operasi mencari dan menyelamat kru kapal korek pasir JBB Rong Chang 8 yang terbalik itu kini diperluas ke 190 batu nautika dari lokasi kapal itu terbalik.

Operasi SAR yang masuk hari keempat hari ini melibatkan 70 penyelam yang bertugas secara bergilir melibatkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan penyelam profesional yang diupah syarikat kapal itu.

Operasi SAR dilakukan 24 jam secara berterusan dengan operasi mencari dalam kapal mencapai 90 peratus selain melibatkan pencarian di atas permukaan air dan helikopter yang memantau sekitar lokasi kapal.

"Kita sentiasa percaya mereka masih boleh diselamatkan dan kita akan terus memperluaskan kawasan pencarian disebabkan beberapa mayat dijumpai di luar kapal," katanya ketika ditanya kebarangkalian mangsa yang masih hilang ditemukan selamat.

Sementara itu, Pegawai Kesihatan Daerah Muar Dr Noorhaida Ujang berkata dua mangsa yang dijumpai semalam, kini ditempatkan di wad biasa.

"Kedua mangsa semalam tidak mengalami sebarang kecederaan cuma berada dalam keadaan lemah kerana tidak makan," katanya.

Sementara itu, lima mangsa lelaki yang ditemui selamat dikenali sebagai Liang Puzeng, Jiang Chunlin, Liu Konggan, Liang Rongbin dan Wu Liangfu.

Dalam kejadian 7.50 pagi pada Rabu itu, 14 kru kapal korek tersebut dilaporkan terperangkap manakala empat dapat dikeluarkan pasukan SAR dengan seorang daripadanya ditemui lemas. -Bernama

kapal korek , mayat , operasi SAR

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan