Pecah Amanah: Pegawai BERNAS Pulau Pinang Antara 13 Ditahan

GEORGE TOWN: Seramai 13 orang termasuk beberapa pegawai Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) Pulau Pinang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes pecah amanah sebanyak RM9.5 juta syarikat itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Pulau Pinang ACP Abdul Ghani Ahmad berkata kesemua lelaki itu yang berusia 35 hingga 50-an ditahan secara berasingan di sekitar negeri ini dari 14 Mac hingga Selasa lepas.

Beliau berkata pada 14 Mac lepas, polis menerima laporan daripada BERNAS berhubung kes pecah amanah dan menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat kes itu.

"Kami menahan seorang pegawai BERNAS di tempat kerjanya pada 14 Mac sebelum menahan yang lain termasuk beberapa lagi pegawai BERNAS secara berperingkat untuk membantu siasatan," katanya.

Beliau berkata selain pegawai BERNAS, turut ditahan dalam operasi khas itu adalah pemandu lori dan penjual beras.Abdul Ghani berkata polis juga merampas pelbagai barang antaranya kereta, jam berjenama dan komputer riba.

"Berdasarkan siasatan awal, modus operandi mereka ialah mengeluarkan stok beras dari gudang tanpa pengetahuan pihak pengurusan dan menjualnya kepada orang tengah.

"Siasatan polis juga mendapati mereka yang ditahan itu mempunyai peranan masing-masing dan terlibat dalam kegiatan itu sejak dua tahun lepas," katanya.

Menurutnya polis masih menjalankan siasatan lanjut dan sedang mengesan  beberapa lagi individu yang dipercayai terlibat dalam kegiatan itu. - BERNAMA

BERNAS, pecah amanah

Artikel Sebelum

Ibu Syukur Anak Bakal Pulang

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain