Pokok 'Ceiba Chodatii' Bukan Ikon Bandar Baru Kuala Nerus - Semasa | mStar

Pokok 'Ceiba Chodatii' Bukan Ikon Bandar Baru Kuala Nerus

KUALA TERENGGANU: Terengganu tidak berhasrat menjadikan pokok gergasi 'Ceiba chodatii' atau benang sutera sebagai ikon Bandar Baru Kuala Nerus sebaliknya pokok itu hanya sumbangan kontraktor utama bagi mengindahkan landskap.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Tenaga dan Teknologi Hijau negeri Ir Rosli Othman berkata dakwaan pokok itu akan menjadi ikon Kuala Nerus disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab bagi mengelirukan rakyat.

"Saya juga nafikan terdapat dua pokok gergasi itu di Kuala Nerus, sebaliknya yang ada hanya sepokok sahaja," katanya soalan tambahan Azan Ismail (PKR-Bandar) mengenai dakwaan itu pada persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu, Rabu.

Rosli berkata penyelenggaraan pokok itu juga tidak melibatkan peruntukan kerajaan negeri sebaliknya diuruskan oleh kontraktor secara percuma.

Menjawab soalan tambahan Hishammuddin Abdul Karim (PAS-Tepoh) sama ada sumbangan daripada kontraktor untuk projek kerajaan sebagai amalan biasa, Rosli berkata perkara itu tidak diamalkan oleh kerajaan negeri namun akan diterima dengan tangan terbuka jika sumbangan diberi sebagai tanggungjawab sosial korporat.

Terdahulu, menjawab soalan Azan mengenai peruntukan untuk pembangunan Bandar Baru Kuala Nerus dan jumlah yang telah dibelanjakan, Rosli berkata kos keseluruhan RM600 juta dan sebanyak RM85 juta telah dibayar kepada pemaju setakat ini.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif menjelaskan walaupun semasa pembentangan Bajet 2017 peruntukan yang diumumkan ialah RM700 juta, kerajaan negeri berjaya mengurangkan kos kepada RM600 juta untuk pembangunan projek tersebut.

"Kita dapat jimat RM100 juta... ini patut disokong semua termasuk pihak sebelah sana (pembangkang)," katanya yang bangun mencelah apabila Hishammuddin membangkitkan perbezaan peruntukan yang diumum semasa Bajet 2017 dan yang dijawab pada Rabu.

Pembinaan Bandar Baru Kuala Nerus itu bermula pada Disember 2015 dan dijangka siap pada Disember 2020, namun berdasarkan laporan kemajuan projek, bangunan pentadbiran dijangka boleh mula diguna pada Disember 2018.-- Bernama

Ceiba Chodatii , Kuala Nerus

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain