Isu Rohingya Perlu Ditangani Segera Elak Dieksploitasi Militan - Hishammuddin - Semasa | mStar

Isu Rohingya Perlu Ditangani Segera Elak Dieksploitasi Militan - Hishammuddin

Hishammuddin menyampaikan geran tanah para peneroka pada Majlis Penyerahan Geran Tanah Felda Ulu Penggeli dan Felda Kahang Barat di Masjid Al Maghrifah Felda Ulu Penggeli pada Sabtu. fotoBERNAMA

KLUANG: Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata isu etnik Rohingya perlu ditangani segera bagi mengelak mereka dieksploitasi oleh pihak tidak bertanggungjawab, terutama militan.

Katanya susulan usaha habis-habisan pihak barat dalam menentang gerakan militan di Syria dan Iraq, kumpulan itu dilihat terpaksa mencari kawasan lain untuk berlindung.

"Saya bimbang mereka (pengganas) ini akan cepat cari tempat perlindungan di luar Syria dan Iraq, dan kebimbangan saya kalau tak di selatan Thailand dan selatan Filipina, (mereka akan) ke kawasan Rohingya iaitu di Rakhine," katanya kepada pemberita di Felda Ulu Penggeli, di sini Sabtu.

Hishammuddin berkata beliau bimbang penindasan yang berlaku ke atas Rohingya akan memaksa golongan itu berpaling kepada kumpulan militan Daesh untuk sokongan.

Katanya jika itu berlaku, akan timbul isu lebih berat termasuk mewujudkan ketidakstabilan di rantau ASEAN.

"Kita tahu bahawa Abu Sayyaf dan kumpulan-kumpulan pengganas lain sudah berbai'ah dan berikrar sokongan kepada Daesh dan apabila mereka (Daesh) gagal di Syria dan Iraq, mereka terpaksa cari kawasan perlindungan lain atau mewujudkan wilayah Islamiyah di tempat-tempat lain, tidak ada sebab untuk kita terkecuali daripada perancangan mereka," kata Hishammuddin.

Beliau berkata sehubungan itu usaha proaktif kerajaan perlu diteruskan selain menjangka kawasan-kawasan yang mungkin disasarkan oleh pihak militan agar ideologi mereka dapat dikekang.

Kata beliau kementeriannya bekerjasama rapat dengan Indonesia dan Filipina bagi mendepani ancaman militan.

"Kita kena bekerjasama rapat, tidak boleh bekerja dalam silo (berasingan) dan kita kena berdepan dengan mereka habis-habisan," katanya.

Terdahulu, Anggota Parlimen Sembrong itu menyampaikan geran tanah kepada warga Felda di Sembrong merangkumi 60 peneroka dari Felda Ulu Penggeli dan 24  dari Felda Kahang Barat.

Dalam ucapannya, Hishammuddin berkata beliau berharap pemilikan tanah itu akan menjadi penambah semangat kepada peneroka untuk terus meningkatkan hasil dan seterusnya membaiki taraf hidup mereka.

Sebanyak 984 peneroka Felda di Sembrong menerima geran tanah masing-masing setakat ini. - BERNAMA

Rohingya , militan , Hishammuddin Hussein

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA