Kapten Kapal Indonesia Dibebaskan Di Pulau Jolo - Semasa | mStar

Kapten Kapal Indonesia Dibebaskan Di Pulau Jolo

-Gambar fail kumpulan Abu Sayyaf
PETALING JAYA: Kapten kapal warga Indonesia yang diculik di pantai timur Sabah telah dibebaskan di pulau Jolo.

Sumber di pulau selatan Filipina memberitahu The Star bahawa Harman Mangga, 30, kapten sebuah kapal nelayan Sabah tidak lagi berada dalam tahanan penculik Abu Sayyaf.

Bagaimanapun tidak diketahui sama ada wang tebusan telah dibayar untuk melepaskan Harman atau dia diselamatkan dalam operasi ketenteraan.

Pada 3 Ogos The Star melaporkan bahawa dua anak kapal telah kembali ke perairan Sandakan dengan kapal pukat tunda, mendakwa ketua mereka, Harman sedang ditahan sebagai tebusan oleh kumpulan bersenjata di selatan Filipina.

Mereka memberitahu polis Malaysia bahawa lelaki bersenjata itu menuntut RM10,000 untuk melepaskan Harman.

Walau bagaimanapun, dakwaan mereka tentang penculikan dengan wang tebusan RM10,000 adalah jauh berbeza daripada permintaan biasa yang bermula dari jumlah RM20 juta.

Menurut kedua-dua anak kapal yang berumur 24 dan 26 itu, tiga lelaki itu bersama kapal pukat tunda yang dinaiki mereka meninggalkan Sandakan kira-kira jam 6.30 petang pada 31 Julai.

Kemudian pada 3 Ogos, kira-kira pukul 4.20 petang di perairan Kinabatangan, empat lelaki bersenjatakan senapang M16 datang di atas kapal ketika mereka menjala.

Empat lelaki itu dilihat memakai seragam tentera dan bercakap dalam bahasa Melayu dengan loghat asing.

Kumpulan lelaki bersenjata itu didakwa membawa anak kapal dan kapal pukat tunda mereka ke pulau berhampiran sebelum bergerak ke pulau lain.
Abu Sayyaf , kes culik , Pulau Jolo , Harman Mangga

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM