Kehijauan Alam Di Tengah Kota Bakal Jadikan K.Lumpur Bandar Bertaraf Dunia - Semasa | mStar

Kehijauan Alam Di Tengah Kota Bakal Jadikan K.Lumpur Bandar Bertaraf Dunia

KUALA LUMPUR: Transformasi kawasan Tugu Negara kepada taman rimba kota (Taman Tugu) adalah antara usaha ke arah menjadikan Kuala Lumpur sebagai bandar raya bertaraf dunia, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata projek seluas 26.7 hektar yang fasa pertamanya akan siap pada pertengahan 2018, bertujuan menambah tempat beriadah untuk warga kota.

"Ini kenyataan yang tidak dapat kita tolak. Kita kini sedang berjuang ke arah itu (menjadikan Kuala Lumpur bertaraf dunia).

"Kita akan belanja RM60 bilion untuk MRT, RM10 bilion untuk LRT, RM4.4 bilion untuk 'River of Life' dan juga High Speed Rail yang akan menjadi kenyataan beberapa tahun lagi," katanya ketika berucap melancarkan Projek Taman Tugu di sini Ahad.

Hadir sama isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, bekas perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.


Najib berkata Taman Tugu diharap sinonim dengan Kuala Lumpur sebagaimana London yang sinonim dengan Hyde Park serta Central Park yang sinonim dengan New York.

Beliau mengingatkan pihak terlibat dalam pembinaan Taman Tugu mengekalkan nilai-nilai sejarah yang terdapat di kawasan itu seperti Tugu Negara.

"Nasi lemak Tang Lin jangan dilupa. Saya ingat dulu saya berbasikal tanpa pengiring ke sini untuk beli nasi lemak ketika itu 30 sen harganya. Itu semua nilai-nilai yang boleh dikekalkan," katanya.

Beliau berkata bagi memastikan taman yang diwujudkan itu menepati kehendak rakyat, kerajaan akan mendapatkan cadangan orang awam mengenai kemudahan yang perlu ada di kawasan berkenaan termasuk cadangan nama yang sesuai.

"Ini projek yang mengujakan. Ini usaha bersepadu antara banyak pihak. Dengan pelbagai kemudahan, ia sekelip mata akan jadi taman dengan ciri-ciri hutan hujan tropika. Dengan pokok-pokoknya, unggasnya...Boleh anda bayangkan," katanya.

Perdana menteri berkata pada masa akan datang pemimpin dunia yang melawat Malaysia juga akan dijemput menanam pokok di taman itu sebagai menghargai kedatangan mereka.

Kawasan taman berkenaan, yang terletak di belakang monumen Tugu Negara, kini diliputi hutan sekunder dan akan diubah menjadi sebuah taman rimba kota, dilengkapi kemudahan rekreasi dan pembelajaran untuk manfaat rakyat negara ini.

Ia merupakan projek tanggungjawab sosial korporat Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dengan kerjasama beberapa kementerian serta syarikat swasta.

Projek di atas tanah yang dianggarkan bernilai RM2.1 bilion itu menelan kos RM650 juta yang 75 peratus atau RM500 juta dibiayai oleh Khazanah.

Antara kemudahan yang disediakan setelah taman itu siap kelak ialah dek pejalan kaki yang akan menghubungkan taman itu dengan KL Sentral.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini