MAIWP Nafi Kutip Zakat RM2.2 Bilion Pada 2013 - Semasa | mStar

MAIWP Nafi Kutip Zakat RM2.2 Bilion Pada 2013

- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) pada Rabu menafikan dakwaan sebuah akaun Facebook bahawa kutipan zakatnya bagi 2013 mencecah RM2.2 bilion.

MAIWP dalam satu kenyataan di sini menjelaskan, jumlah itu merupakan jumlah yang berjaya dikutip oleh Pusat Pungutan Zakat MAIWP (PPZ-MAIWP) sejak ditubuhkan pada 1991 sehingga 2013.

"Jumlah tersebut adalah jumlah yang telah berjaya dikutip dan kemudiannya diagihkan oleh MAIWP menerusi pelbagai program agihan zakat sepertimana dilaporkan dalam laporan tahunan yang dibentangkan di Parlimen," menurut kenyataan itu.

Suara Rakyat dalam akaun Facebooknya pada Rabu mendakwa sehingga kini tiada pengumuman mahupun laporan kutipan zakat bagi tahun 2014 dan 2015 yang dikeluarkan selain mempersoalkan 'ada sesuatu berlaku' pada kutipan zakat itu yang ingin disembunyikan daripada pengetahuan rakyat.

Menurut MAIWP, kutipan zakat di Wilayah Persekutuan dan juga laporan agihan perlu diaudit dan dibentangkan setiap tahun di Parlimen.

Bagi tahun 2014, laporan tahunan MAIWP telah dibentangkan di Parlimen pada Okt 2015 dan laporan boleh dimuat turun di www.maiwp.gov.my.

Manakala bagi tahun 2015, laporan tersebut kini dalam proses pengauditan oleh Jabatan Audit Negara (JAN).

"Untuk makluman laporan kewangan MAIWP telah mendapat sijil audit bersih daripada JAN selama sembilan tahun berturut-turut sejak 2006.

"MAIWP juga telah menerima penarafan tertinggi iaitu empat bintang bagi Indeks Akauntabiliti Pengurusan Kewangan bagi tiga tahun berturut-turut sejak 2011 hingga 2013," kata kenyataan itu.
MAIWP , PPZ , kutipan zakat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain