Kempen Baca Al-Quran Guna Pelbagai Bahasa Mulai Mac Ini - Semasa | mStar

Kempen Baca Al-Quran Guna Pelbagai Bahasa Mulai Mac Ini

Dr Mahathir ketika merasmikan Kempen Baca al-Quran sambil diiringi Anas Zubedy (dua dari kanan) dan Syed Akbar Ali (kanan).

PETALING JAYA: Ayat suci al-Quran akan bergema di laman media sosial sepanjang Mac ini susulan kempen menggalakkan orang ramai membaca kitab itu menggunakan bahasa yang mereka fahami.

Sekumpulan personaliti dari pelbagai latar belakang akan berkongsi ayat kegemaran mereka menerusi Kempen Baca al-Quran 2016 yang akan diketengahkan menerusi media sosial.

Kempen yang bermula sejak 2009 itu bagaimanapun tidak hanya terhad kepada umat Islam, malahan ia melibatkan bukan Islam untuk turut serta menghayati bahasa al-Quran selain Arab.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang melancarkan kempen itu berkata, masalah timbul apabila umat Islam memberi penekanan untuk membaca dan menghafal ayat al-Quran, bukan memahami maksudnya.

"Ayat al-Quran tidak berubah, tetapi jika kamu membaca sesuatu yang tidak difahami, ia tidak boleh menjadi rujukan.

"Jika saya sesat dan individu yang saya tanya untuk mendapatkan panduan menjawabnya menggunakan bahasa Eskimo tentu saya tidak faham.

"Tetapi jika dia bercakap dalam bahasa Eskimo tetapi menterjemahkannya kepada Inggeris atau Melayu, tentunya saya memperoleh sediki panduan," katanya ketika berucap merasmikan kempen itu.

Dr Mahathir dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Ali bersama beberapa personaliti termasuk penyampai televisyen, Daphne Iking; pemimpin muda DAP, Dyana Sofya, peguam kanan, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos dan pakar undang-undang, Datuk Dr Shad Saleem Faruqi menyumbang kepada kempen ini.

Wong Chun Wai (kiri) bersama K.Sri Dhammaratana, Anas Zubedy, M.Andy dan Jahaberdeen Mohamed Yunoos pada majlis perasmian Kempen Baca al-Quran, Sabtu. 


Ketua Biskop Kuala Lumpur Julian Leow; Ketua Paderi, Datuk K. Sri Dhammaratana dan Pengarang Urusan dan Ketua Pengawai Eksekutif Star Media Group Berhad, Datuk Seri Wong Chun Wai juga terlibat dalam kempen sama.

Majlis bermula dengan enam sesi perkongsian pendapat dengan enam individu yang membaca 12 ayat al-Quran menggunakan bahasa berbeza termasuk bahasa Malaysia, Inggeris, Mandarin, Tamil, Arabic and Kadazan.

Kempen ini boleh dilawati menerusi media sosial di  Facebook (https//www.facebook.com/letsreadthequranlrtq), Instagram (letsreadthequran), Blogspot (www.letsreadthequranlrtq.blogspot.my) dan Twitter (@LReadThe Quran).  Pembaca juga boleh menemui posting berkaitan kempen ini menggunakan hashtag  #LRTQ2016. Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain