Pantai UN Labuan Antara Terbaik Di Asia - Semasa | mStar

Pantai UN Labuan Antara Terbaik Di Asia

LABUAN: Perbadanan Labuan (LC) akan meningkatkan usaha pengindahan pantai berikutan Pantai United Nation Labuan menerima pengiktirafan antarabangsa yang menyenaraikannya sebagai antara 101 pantai terbaik di Asia.

Berikutan penyenaraian dalam 101 Best Beach.Com, Pantai United Nation Labuan juga disenaraikan sebagai antara 15 pantai terbaik di Malaysia.

Pantai lain yang disenaraikan ialah pantai Pulau Sibuan, Pulau Mabul, Pulau Mantanani dan Tanjung Aru di Sabah, Pulau Pangkor, Pantai Damai, Telok Pandan, Batu Feringghi, Pasir Tengkorak, Coral Bay, Pantai Pasir Panjang, Pantai Juara, Pantai Desaru dan Teluk Kemang.

Penyenaraian itu dibuat melalui penilaian oleh aktivis pemuliharaan alam sekitar Australia Brad Farmer pada Oktober tahun lepas untuk memasukkan pantai-pantai paling indah dalam buku terbaharunya, "101 Best Beaches.Com Asia."

Atas nasihat Tourism Malaysia, 15 pantai dari 10 negeri telah dipilih untuk dilawati dan dibuat penilaian selama dua minggu.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Labuan Datuk Mohd Nadzri Osman berkata penyenaraian antara pantai terbaik di Asia itu menjadi motivasi untuk pihaknya memajukankan sektor pelancongan.

"Kita harus berterima kasih dengan pengiktirafan antarabangsa ini dan kami akan mempergiatkan usaha atau program pengindahan bagi menarik lebih ramai pelancong," katanya.

Beliau juga berkata Perbadanan Labuan dengan kerjasama pihak berkuasa pelancongan Malaysia dan penggiat industri telah merangka strategi untuk memperkenalkan produk dan pakej pelancongan baharu untuk menarik satu juta pelawat ke pulau itu yang disifatkan sebagai Pakej Percutian Terbaik Labuan 2015".

"Sektor pelancongan terus menjadi aktiviti ekonomi penting yang memanfaatkan pelbagai bidang perniagaan.

"Kami berharap bilangan pengunjung ke pulau ini akan meningkat daripada satu juta pada 2012 kepada peningkatan signifikan melalui pelbagai program yang diperkenalkan dan pantai yang diiktiraf antarabangsa," katanya.

"Pelancongan adalah cara untuk meningkatkan imej dan identiti, oleh itu, perlu ada usaha bersepadu untuk mempelbagaikan pakej pelancongan dan program pembangunan pengindahan di tempat-tempat menarik di pulau ini.

"Tumpuan kepada pelancongan juga membolehkan kami untuk meningkatkan infrastruktur dan kemudahan dan perkhidmatan kepada pelancong," katanya.

Beliau berkata kekurangan pakej pelancongan ialah antara faktor yang membataskan pertumbuhan sektor ini dan oleh itu, kerjasama erat dengan penggiat industri pelancongan adalah penting.

Katanya, Labuan Corporation memberi kelonggaran untuk penubuhan hotel bajet atau hotel sederhana mewah dalam usaha untuk menarik pelancong domestik dan pelancong asing.

Pantai UN Labuan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain