AirAsia QZ8501: Indonesia Siasat Semua Jadual Penerbangan AirAsia - Semasa | mStar

AirAsia QZ8501: Indonesia Siasat Semua Jadual Penerbangan AirAsia

PANGKALAN BUN: Kementerian Pengangkutan Indonesia akan menyiasat semua jadual penerbangan syarikat penerbangan AirAsia Indonesia bermula Isnin selepas kerajaan memulakan siasatan berhubung punca kehilangan pesawat QZ8501 sejak seminggu lalu. 

Ia berlaku selepas kementerian berkenaan mendapati pesawat QZ8501 telah melanggar perjanjian dengan melanggar waktu operasi laluan yang dibenarkan.

Syarikat penerbangan tersebut didapati telah melanggar surat kebenaran yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Penerbangan Awam bertarikh 28 Oktober 2014, yang menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu hanya dibenarkan untuk berulang alik menggunakan laluan itu pada hari Isnin, Selasa, Khamis, dan Sabtu.

Walau bagaimanapun, AirAsia Indonesia telah didapati melanggar permit dengan menggunakan laluan itu pada 28 Disember hari di mana penerbangan QZ8501 yang membawa 162 penumpang dengan pesawat telah hilang.

"Kami akan menyiaat semua jadual penerbangan AirAsia," kata pemangku Ketua Pengarah Penerbangan Awam, di Kementerian Pengangkutan, Djoko Muratmodjo.

"Kita berharap untuk memulakan siasatan Isnin ini. Kita tidak fokus kepada lesen, cuma jadual sahaja. 

"Adalah tidak mustahil untuk membatalkan kita lesen AirAsia di Indonesia," kata Muratmodjo. 

Kementerian Pengangkutan telah mengumumkan pengantungan penerbangan AirAsia bagi laluan Surabaya-Singapura berkuat kuasa Jumaat. 

"Permit AirAsia untuk laluan tersebut telah digantung kerana ia melanggar perjanjian yang diberikan sebelum ini," katanya. 

Sementara itu, AirAsia berkata syarikat berkenaan akan memberi kerjasama penuh terhadap siasatan yang dijalankan dan enggan memberikan sebarang ulasan berhubung perkara tersebut hingga siasatan selesai dijalankan. 

Kementerian Pengangkutan berkata penumpang yang telah membeli tiket AirAsia bagi laluan Surabaya-Singapura harus dipulangkan kembali wang mereka atau diganti dengan tiket daripada syarikat penerbangan lain seperti peraturan yang ditetapkan.  – The Straits Times/ANN
AirAsia , QZ8501 , Kementerian Pengangkutan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

QZ8501: Mesej Tony Fernandes Buat Semua

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain