AirAsia QZ8501: Indonesia Siasat Semua Jadual Penerbangan AirAsia - Semasa | mStar

AirAsia QZ8501: Indonesia Siasat Semua Jadual Penerbangan AirAsia

PANGKALAN BUN: Kementerian Pengangkutan Indonesia akan menyiasat semua jadual penerbangan syarikat penerbangan AirAsia Indonesia bermula Isnin selepas kerajaan memulakan siasatan berhubung punca kehilangan pesawat QZ8501 sejak seminggu lalu. 

Ia berlaku selepas kementerian berkenaan mendapati pesawat QZ8501 telah melanggar perjanjian dengan melanggar waktu operasi laluan yang dibenarkan.

Syarikat penerbangan tersebut didapati telah melanggar surat kebenaran yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Penerbangan Awam bertarikh 28 Oktober 2014, yang menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu hanya dibenarkan untuk berulang alik menggunakan laluan itu pada hari Isnin, Selasa, Khamis, dan Sabtu.

Walau bagaimanapun, AirAsia Indonesia telah didapati melanggar permit dengan menggunakan laluan itu pada 28 Disember hari di mana penerbangan QZ8501 yang membawa 162 penumpang dengan pesawat telah hilang.

"Kami akan menyiaat semua jadual penerbangan AirAsia," kata pemangku Ketua Pengarah Penerbangan Awam, di Kementerian Pengangkutan, Djoko Muratmodjo.

"Kita berharap untuk memulakan siasatan Isnin ini. Kita tidak fokus kepada lesen, cuma jadual sahaja. 

"Adalah tidak mustahil untuk membatalkan kita lesen AirAsia di Indonesia," kata Muratmodjo. 

Kementerian Pengangkutan telah mengumumkan pengantungan penerbangan AirAsia bagi laluan Surabaya-Singapura berkuat kuasa Jumaat. 

"Permit AirAsia untuk laluan tersebut telah digantung kerana ia melanggar perjanjian yang diberikan sebelum ini," katanya. 

Sementara itu, AirAsia berkata syarikat berkenaan akan memberi kerjasama penuh terhadap siasatan yang dijalankan dan enggan memberikan sebarang ulasan berhubung perkara tersebut hingga siasatan selesai dijalankan. 

Kementerian Pengangkutan berkata penumpang yang telah membeli tiket AirAsia bagi laluan Surabaya-Singapura harus dipulangkan kembali wang mereka atau diganti dengan tiket daripada syarikat penerbangan lain seperti peraturan yang ditetapkan.  – The Straits Times/ANN
AirAsia , QZ8501 , Kementerian Pengangkutan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

QZ8501: Mesej Tony Fernandes Buat Semua

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain