Peraturan Perlindungan Kanak-Kanak Dalam Talian Diperhalusi - Rohani - Semasa | mStar

Peraturan Perlindungan Kanak-Kanak Dalam Talian Diperhalusi - Rohani

Datuk Seri Rohani Abdul Karim
BANGI: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan memperhalusi peraturan-peraturan mengenai perlindungan kanak-kaank dalam talian bagi melindungi mereka daripada kesan negatif akibat melayari internet.

Menteri berkenaan Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata sehingga kini beberapa siri perjumpaan telah diadakan melibatkan anggota jawatankuasa daripada pelbagai pihak antaranya Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pendidikan bagi menyediakan peraturan itu.

"Banyak perkara yang kita rasa kanak-kanak perlukan perlindungan. Jadi kita memerlukan satu peraturan. Ia tidak mungkin Akta Kanak-Kanak kerana kita sudah ada akta.
Ia mungkin peraturan untuk kita melindungi kanak-kanak ini daripada gejala negatif ketika dalam talian," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan penutupan Seminar Perlindungan Kanak-Kanak Peringkat Kebangsaan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini Rabu.

Menurutnya peraturan itu masih dalam proses penyediaan dan akan dimaklumkan perinciannya, dijangka pada tahun hadapan.

Bagaimanapun Rohani berkata peranan ibu bapa amat diperlukan untuk memantau pergerakan anak-anak ketika melayari internet.

Terdahulu Rohani dalam ucapannya berkata statistik Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) menunjukkan terdapat peningkatan kes penderaan, pengabaian, keganasan dan eksploitasi kanak-kanak daripada 3,257 kes pada 2010 kepada 4,119 kes tahun lepas.

Orang yang paling rapat dengan kanak-kanak dikenal pasti orang yang kebiasaannya menjadi pendera kepada kanak-kanak itu iaitu ibu kepada kanak-kanak, bapa atau kekasih ibu atau bapa," kata beliau.

Pada majlis itu Rohani turut menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara JKM dan UKM bagi merangka program pencegahan bagi menangani kes penderaan, pengabaian, keganasan dan ekploitasi terhadap kanak-kanak.

Menerusi MoU itu yang dimeterai selama tiga tahun, JKM dan UKM bersedia berkongsi sumber-sumber dan kepakaran di institusi masing-masing.

Sebelas resolusi hasil perbincangan daripada seminar berkenaan turut diserahkan kepada Rohani untuk tindakan selanjutnya antaranya pemantauan dan kawalan penggunaan gajet dan akses internet, membina perisian (aplikasi dan permainan) yang berbentuk keselamatan dan pendefinisian semula umur kanak-kanak mengikut perspektif psikologi.

Artikel Sebelum

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain