MH17: Jenazah Warga Malaysia Dipindahkan Berhampiran Lapangan Terbang Schiphol - Semasa | mStar

MH17: Jenazah Warga Malaysia Dipindahkan Berhampiran Lapangan Terbang Schiphol

Kenderaan yang membawa waris penumpang MH17 mula bergerak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Schipol ketika ditemui di Hotel Novotel Den Haag di The Hague pada Rabu. Waris akan pulang secara berperingkat bermula hari ini dan esok untuk menunggu ketibaan Pesawat Khas MAS di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Jumaat.
THE HAGUE: Dua belas jenazah mangsa nahas Malaysia Airlines (MAS) MH17 telah dipindahkan pagi Rabu ke sebuah rumah penyimpanan mayat berdekatan Lapangan Terbang Antarabangsa Schiphol sebagai persediaan sebelum dibawa pulang ke Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Wee Ka Siong berkata jenazah itu yang sebelum ini disimpan di rumah mayat Monuta Innemee, S-Gravenhage, dipindahkan sejak 9.45 pagi.

Lima lagi jenazah mangsa beragama Islam juga dijangka dipindahkan sejurus selesai solat jenazah yang dijadualkan pada 6 petang Rabu, katanya.

"Tujuan proses pemindahan ini bagi memudah dan melicinkan proses memuat masuk 17 jenazah yang diletakkan dalam keranda dan tiga jenazah (yang telah dibakar) dalam bekas abu ke dalam pesawat khas MAS untuk diterbangkan pulang dari Netherlands pada 2 petang Khamis," katanya kepada wartawan Malaysia.

Katanya ia juga bagi mengelak situasi tidak dijangka memandangkan lokasi rumah mayat asal terletak kira-kira 26 kilometer dari lapangan terbang.

Dr Wee berkata kumpulan pertama 20 jenazah itu dijangka dimasukkan ke dalam pesawat pada awal pagi Khamis dalam jangkaan masa dua jam.

Sementara itu, beliau berkata dua lagi jenazah mangsa beragama Buddha dan Kristian akan dibakar di rumah mayat Monuta Innemee, namun tidak sempat menyertai penghantaran kumpulan pertama jenazah berkenaan.

Jelasnya, ini kerana, sekurang-kurangnya 48 jam diperlukan untuk menguruskan jenazah berkenaan sebelum melalui proses mendapat kelulusan pihak berkuasa Belanda untuk diserah kepada kerajaan Malaysia.

Mengulas lanjut tentang status kumpulan kedua jenazah yang dijangka dihantar pulang pada 24 Ogos, Dr Wee berkata bilangannya bergantung kepada proses yang perlu dilalui termasuk kelulusan pihak berkuasa Belanda.

Beliau berkata masih terlalu awal untuk mengenal pasti berapa jumlah sebenar jenazah dalam kumpulan kedua ini kerana proses mengenal pasti mayat masih dijalankan di Kem Perubatan Tentera Hilversum, dekat sini.

Dr Wee menjelaskan mana-mana jenazah warga Malaysia yang dikenal pasti perlu melalui lima proses iaitu mendapatkan sijil kematian, sijil perubatan, laporan bencana, permit kebenaran mengeksport jenazah dan surat persetujuan pegawai pendakwa raya Belanda untuk sama ada dikebumi atau dibakar.

Setakat ini, 28 rakyat Malaysia mangsa nahas MH17 telah dikenal pasti, lapan daripada jenazah berkenaan belum mendapat pelepasan daripada pihak berkuasa Belanda untuk dibawa pulang ke Malaysia.

Penerbangan MH17 membawa 298 penumpang dan anak kapal yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai.

Selain 43 warga Malaysia, penumpang pesawat itu turut terdiri daripada warga Belanda, Australia, Indonesia, United Kingdom, Jerman, Belgium, Filipina, Kanada dan New Zealand.
MAS , MH17

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut