Anggota Polis Didakwa Keluarkan RM5,000 Dari Akaun Tahanan Reman - Semasa | mStar

Anggota Polis Didakwa Keluarkan RM5,000 Dari Akaun Tahanan Reman

IPOH: Seorang anggota polis berusia dalam lingkungan 40-an, dipercayai telah mengeluarkan wang tunai sebanyak  RM5,000 dari akaun seorang suspek yang berada di bawah tahanan reman selama tujuh hari.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh Superintendan Ahmad Termizi Abdul Haq, anggota polis berkenaan telah mengambil kad ATM suspek dan berjaya mendapatkan nombor pinnya sebelum mengeluarkan wang di sebuah bank di Taman Ipoh di sini pada 11 Ogos.

"Kami dapat mengesan pengeluaran tidak lama selepas itu apabila salah seorang pegawai penyiasat kami pergi ke bank untuk membekukan akaun suspek bagi menyiasat kes penipuan membabitkan suspek.

"Walau bagaimanapun, pihak bank memberitahunya mengenai pengeluaran itu, dan menyedari bahawa suspek sedang ditahan reman, adalah mustahil baginya untuk mendapatkan semula wangnya dalam tempoh itu," katanya.

Berikutan amaran itu, Ahmad Termizi berkata, polis dapat mengenal pasti anggota polis yang bertanggungjawab dalam kes itu, hasil rakaman CCTV bank.

"Dia menghadapi pertuduhan pada 15 Ogos," kata beliau sambil menambah bahawa kes itu disiasat di bawah Seksyen 4 (1) Akta Jenayah Komputer. 
tahanan reman

Artikel Sebelum

Isu MB: Khalid Mohon Maaf Kepada Rakyat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!