Malaysia Perlu 50 Peratus Pekerja Berkemahiran Tinggi Menjelang 2020 - Idris Jala - Semasa | mStar

Malaysia Perlu 50 Peratus Pekerja Berkemahiran Tinggi Menjelang 2020 - Idris Jala

Idris (dua dari kiri) menyaksikan upacara menandatangani memorandum persefahaman antara TalentCorp yang diwakili Johan Mahmood Merican dan Pro Canselor Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya, Datuk Dr R Palan, pada Jumaat.
KUALA LUMPUR: Malaysia perlu membuat persiapan ke arah mencapai 50 peratus pekerja cekap dan berkemahiran tinggi menjelang 2020 untuk mengekalkan kelebihan daya saing dalam usaha untuk menjadi ekonomi berpendapatan tinggi, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.

Beliau berkata, ironinya, pekerja berkemahiran tinggi merupakan hanya 25.5 peratus daripada 12.7 juta pekerja d negara ini.

Sambil menegaskan bahawa tumpuan dan daya saing adalah ramuan utama ke arah mencapai ekonomi berpendapatan tinggi, beliau berkata: "Kita perlu memberikan tumpuan kepada bidang-bidang yang boleh menjadikan kita juara global dan kerajaan telah memilih 12 Bidang Ekonomi Utama Negara untuk diberikan tumpuan."

Idris, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan, berkata untuk berdaya saing kita memerlukan pengupaya dalam bentuk bakat dan tenaga manusia.

Kata beliau, menjadi berdaya saing adalah amat penting untuk menarik pelaburan asing dan tempatan.

Justeru itu, Malaysia perlu mewujudkan suasana yang kondusif agar daya saing dapat berkembang, katanya dalam ucaptamanya semasa pelancaran HR Network, Talent Corporation Malaysia (TalentCorp) di sini, Jumaat.

HR Network memberikan tumpuan kepada empat bidang yang penting kepada agenda bakat negara kepelbagaian dan keterangkuman, keupayaan sumber manusia, pembangunan kepimpinan, dan kebolehpasaran graduan.

Pada acara itu, Idris menyaksikan upacara menandatangani memorandum persefahaman antara TalentCorp dan penyedia latihan sijil profesional sumber manusia yang diperakui oleh Institut Sumber Manusia Australia, Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia, Institut Berkanun Kakitangan dan Pembangunan, dan Persatuan Pengurusan Sumber Manusia.

Ketua Pegawai Eksekutif TalentCorp, Johan Mahmood Merican berkata, pensijilan profesional itu akan menjadi pemangkin dalam meningkatkan aras profesion sumber manusia negara ini, sejajar dengan inisiatif untuk memperkukuh piawaian sumber manusia. 

Datuk Seri Idris Jala

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain