RM27 Juta Bagi Gandakan Aktiviti Basmi Denggi - Subramaniam - Semasa | mStar

RM27 Juta Bagi Gandakan Aktiviti Basmi Denggi - Subramaniam

PUTRAJAYA: Kabinet meluluskan peruntukan tambahan hampir RM27 juta bagi menggandakan usaha memerangi kes demam denggi khususnya bagi dua bulan ini, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam.

"Ini membolehkan kita menambahkan kakitangan, menggunakan pihak swasta bantu dalam aktiviti penyemburan ubat, bantu aktiviti Pihak Berkuasa Tempatan dan aktiviti Jabatan Kesihatan di peringkat negeri.

"Harap dalam dua bulan ini kes demam denggi akan turun walaupun bukan pada kadar normal, sebab ini musim denggi," katanya pada sidang media sebelum mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet, di sini, Rabu.

Subramaniam berkata, kementerian juga akan membekalkan 100,000 kit diagnostik denggi bagi klinik kesihatan awam dan swasta di Lembah Klang yang dilabelkan sebagai kawasan panas denggi paling banyak di negara ini.

Bagaimanapun, katanya, kit itu hanya dibekalkan kepada klinik-klinik swasta yang berminat untuk menjalankan ujian mengesan demam denggi lebih awal.

Beliau berkata, kementerian itu akan memperluaskan aktiviti itu ke negeri-negeri lain sekiranya ia membawa hasil positif di Lembah Klang.

"Ia diberi secara percuma dan bayaran tidak boleh dikenakan bagi ujian ini. Kalau ada pihak yang nak mencari untung, mereka akan disenarai hitamkan," katanya.

Rekod kementerian menunjukkan, bagi tempoh Januari hingga 9 Ogos, sebanyak 59,790 kes dilaporkan di seluruh negara dengan 123 kematian.

Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, "Ops Mega" bagi memerangi denggi sejak 14 Julai lepas, berjaya mengurangkan kawasan panas denggi di Selangor daripada 92 kepada 86 kawasan.

Beliau menyatakan demikian semasa mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Kebangsaan Mengenai Denggi.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain