Tanah Runtuh: Laluan Dari Parlimen Ke PWTC Ditutup - Semasa | mStar

Tanah Runtuh: Laluan Dari Parlimen Ke PWTC Ditutup

Kerja-kerja pembersihan di laluan itu sedang giat dilakukan. Foto IZZRAFIQ ALIAS/The Star.
Kerja-kerja pembersihan di laluan itu sedang giat dilakukan. Foto IZZRAFIQ ALIAS/The Star.

KUALA LUMPUR: Sebahagian laluan Lebuhraya Mahameru, iaitu dari Parlimen menuju Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), ditutup sementara berikutan kejadian tanah runtuh di tebing berhampiran kawasan berkenaan, Selasa.

Jurucakap polis dari Bilik Gerakan Trafik Kuala Lumpur berkata runtuhan tebing bukit jalan itu yang berlaku kira-kira 5.20 petang dipercayai berpunca daripada hujan lebat pada sebelah petang.

Runtuhan seluas 10x10 meter persegi itu juga didapati menutupi jalan, menyebabkan kesesakan lalu lintas teruk terutama di kawasan sekitar namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

"Orang ramai yang hendak ke kawasan itu ketika ini dinasihat menggunakan laluan alternatif di Jalan Duta dan Parlimen sebelum mereka tembus di Bulatan Segambut di sini," katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sentul Zahari Mohamad berkata sejumlah 17 anggota dan pegawai serta dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Sentul dan Hartamas dikejar ke tempat kejadian setelah dimaklumkan tentang kejadian tanah runtuh berkenaan.

Pihak penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) turut berada di lokasi kejadian bagi memantau dan membersihkan runtuhan serta mengawal lalu lintas.

Runtuhan ini merupakan yang kedua di kawasan itu selepas kejadian pada Mei lepas. - BERNAMA

Artikel Berikut

Tebing Jalan Mahameru Runtuh

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...