APMM Tahan Dua Bot Nelayan Vietnam Tangkap Ikan di Perairan Negara

PASIR PUTEH: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kelantan menahan dua bot laut dalam Vietnam bersama dua tekong dan 18 awak-awak kerana disyaki menangkap ikan di perairan negara di lokasi 77 batu nautika dari muara Tok Bali, Isnin.

Ketua Penguatkuasanya, Kapten Maritim Wan Burhanuddin Jusoh berkata kesemua tekong dan awak-awak berumur antara 20 dan 45 tahun itu didapati tidak memiliki dokumen pengenalan diri.

"Ketika ditahan jam 4 petang semalam, sebuah daripada dua bot itu menyamar sebagai bot nelayan tempatan dengan menggunakan nombor pendaftaran palsu PAF 4520 untuk mengelabui pihak berkuasa," katanya kepada pemberita di ibu pejabat APMM Tok Bali di sini Selasa.

Beliau berkata dua bot itu yang dianggarkan bernilai RM1.5 juta serta hasil tangkapan pelbagai jenis ikan seberat 1,000 kilogram bernilai RM6,000 turut dirampas.

Wan Burhanuddin berkata operasi yang dijalankan di kawasan pelantar minyak itu mendapati banyak bot nelayan asing menangkap ikan di perairan negara walaupun dalam keadaan laut bergelora dan angin kencang.

"Kami mengusir lebih lapan bot lain keluar dari perairan negara kerana tidak mahu melihat pendapatan nelayan tempatan terjejas," katanya.

Wan Burhanuddin berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Perikanan 1985 yang jika sabit kesalahan tekong boleh didenda tidak melebihi RM1 juta manakala awak-awak boleh didenda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Beliau berkata sepanjang Januari hingga Mei tahun ini, 10 bot nelayan Vietnam dengan 119 awak-awak dan tekong ditahan atas kesalahan sama. -BERNAMA

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain